Russlands statsminister ut mot Obama-sanksjonene: «Hvil i fred»

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev går ut mot Barack Obamas sanksjoner på Twitter. Russlands utenriksminister har anbefalt Putin å utvise 35 amerikanske diplomater.

«HVIL I FRED»: Russlands statsminister Dmitrij Medvedev (t.v.) svarte i formiddag på USAs og Barack Obamas sanksjoner mot Russland. Han avslutter Twitter-meldingen med følgende beskjed: «RIP», en engelsk forkortelse for norske «hvil i fred». Her et bilde av Medvedev sammen med Russlands president Vladimir Putin. Foto: Reuters / NTB Scanpix
«HVIL I FRED»: Russlands statsminister Dmitrij Medvedev (t.v.) svarte i formiddag på USAs og Barack Obamas sanksjoner mot Russland. Han avslutter Twitter-meldingen med følgende beskjed: «RIP», en engelsk forkortelse for norske «hvil i fred». Her et bilde av Medvedev sammen med Russlands president Vladimir Putin. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag kveld norsk tid kunngjorde USAs president Barack Obama og amerikanske myndigheter en rekke nye sanksjoner mot Russland.

Obama skrev under på en såkalt presidentordre som fører opp to russiske etterretningsbyråer - GRU og FSB - og fire russiske etterretningssjefer på USAs sanksjonsliste.

Samtidig fikk 35 russiske diplomater beskjed om at de nå er uønskede i USA (persona non grata). De er nå bedt om å forlate landet innen 72 timer.

Sanksjonene kom som et resultat av Russlands angivelige hackerangrep i forkant av det amerikanske valget. Både FBI og CIA har konkludert med at hackerangrepene hjalp Donald Trump til valgseier.

«RIP» - «Hvil i fred»

Nå svarer Russlands statsminister Dmitrij Medvedev på USAs og Obamas sanksjoner personlig.

På Twitter skriver Medvedev, som fra 2008 til 2012 var Russlands president, følgende:

«Det er beklagelig at Obama-administrasjonen, som begynte med å gjenopprette våre bånd, avslutter sin regjeringsperiode med en anti-Russland-pine. RIP»

«RIP» er en forkortelse for det engelske uttrykket «rest in peace», «hvil i fred» på norsk.

Putin taus

Russlands president Vladimir Putin, har ikke personlig svart på de amerikanske sanksjonene, men Dmitrij Peskov, Putins talsperson, har også gått hardt ut mot USA.

- USA prøver å ødelegge amerikansk-russiske relasjoner, som allerede har nådd et bunnpunkt, sier Peskov.

Peskov la til at Russland kom til å svare på en «passende måte, basert på prinsippene om gjensidighet». Putins talsperson kalte samtidig de amerikanske beskyldningene om hacking for «ubegrunnede» og «falske».

Og fredag morgen kom første del av svaret: Russland stenger den internasjonale skolen Anglo-American School of Moscow i den russiske hovedstaden, en skole hvor amerikanske, britiske og kanadiske diplomater sender barna sine.

På skolen går det også norske barn.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov opplyste fredag formiddag at han har anbefalt president Vladimir Putin å utvise 35 amerikanske diplomater, ifølge NTB.

Blånektet

Vladimir Putin nektet seinest i forrige uke for den angivelige russiske hackingen. Under sin årlige pressekonferanse med journalister fra hele verden svarte Putin på spørsmål i tre timer og 53 minutter, deriblant om anklagene om hackingen.

Putins konklusjon: Det demokratiske partiet er dårlige tapere.

- Tapere ser alltid etter en anledning til å skylde på andre, sa Putin, og kom med et forslag til Hillary Clintons parti:

- De taper på hver eneste front. De må lære seg å tape med verdighet.