Russlands stemme

Framtida har talt. Den valgte fortida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Under normale omsterndigheter skal man selvsagt ikke legge for mye i TV-arrangerte, nasjonale avstemninger. Men når det er registrert 50 millioner stemmer i en befolkning på 140 millioner mennesker, og folk har stemt både over SMS, internett og telefon, da er kanskje avstemningen verdt litt likevel?

Resultatet av avstemningen, som ble avsluttet sist søndag, viser en hang til en fjern fortid som er påfallende. Tidenes russer ble nemlig prins Aleksandr Nevskij. Han er ikke rikssamleren, men han er det som i Norge ville vært sagatidens krigerhelt, altså en Olav Tryggvason. Aleksandr Nevskij reddet Novgorod og Russland fra en invasjon av svenske og tyske styrker på 1300-tallet, og er en helteskikkelse i Russland.

Det samme er Josef Stalin, som kom på 3. plass i avstemningen. Det finnes ingen norsk paralell til Stalin, ingen djevelsk despot av dette kaliber har noen gang hatt politisk makt i vårt land. Men selv om den etniske georgierene Josef Stalins popularitet blant russere er velkjent, så er det like fullt påfallende at han hele tida var en utfordrer til å vinne avstemningen. I den tilsvarende norske avstemningen, som riktignok engasjerte folk flest mye mindre enn den russiske, så vant kong Olav. La oss kalle det norske valget av en mann uten noe politisk mandat eller spesielle egenskaper for harmløst i sammenlikning. For ikke å si kjønnsløst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer