Russlands tapte generasjon

De gir blaffen i om de er hiv-smittet. Og de ler rått av spørsmålet om hva president Vladimir Putin og myndighetene kan gjøre for dem. For Julia, Andrej, Lena og Genia er det én ting som teller: neste brukerdose med heroin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): De er i ferd med å bli en tapt generasjon. Narkotika og hiv sprer seg med epidemisk fart i Putins Russland. Det er ikke tilfeldig at bekjempelse av smittsomme sykdommer og hiv/aids i Russland er et av hovedpunktene i slutterklæringen mellom Putin og Bondevik under den russiske presidentens statsbesøk i Norge.

Raskest voksende hiv-epidemi

En av de verste byene er St. Petersburg, Vladimir Putins egen hjemby. FN sier Russland har den raskest voksende hiv/aids epidemien i verden. De advarer mot det de kaller «afrikansk utvikling». Økonomer advarer mot at antallet narkomane og hiv-smittede kan ødelegge Russlands positive økonomiske utvikling. Men russiske myndigheter begynner først nå å gjøre noe aktivt for å stanse tilgangen til heroin. Arbeidet for å bekjempe hiv/aids er et sørgelig kapittel.

Russlands tikkende bombe

Russlands tikkende bombe heter hiv/aids, men det er ikke noe president Vladimir Putin gjerne snakker høyt om.

Av Anne-Thurmann-Nielsen

I går undertegnet han en felleserklæring i Oslo som blant annet sikrer Norge og Russlands nære samarbeid i bekjempelsen av smittsomme sykdommer. Framfor alt hiv/aids og tuberkulose.

- Putin og jeg snakket ikke spesielt om hiv/aids, men om smittsomme sykdommer inkludert hiv/aids, sa statsminister Kjell Magne Bondevik etter en kort pressekonferanse i går, hvor norsk og utenlandsk presse fikk stille Putin tre spørsmål. Før han hastet videre på Norges-besøket.

Spørsmålet om hvor alvorlig Putin tar den eksplosive aidsøkningen i Russland, hadde han ikke tid til verken å motta eller få svare på. Og ifølge kilder er ikke Putin så opptatt av aidsproblemet så lenge det handler om mennesker på bunnen av samfunnet og foreløpig ikke får alvorlige samfunnsøkonomiske konsekvenser.

- Raten på veksten av hiv/aids i de tidligere sovjetiske statene er høyere enn i det sørlige Afrika, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnsons pressetalsmann, Jon Mørland

Det var fire erfarne narkomane Dagbladet møtte i natt mens snøen falt silkemykt over St. Petersburg. Lena (18) satte sin første dose heroin som 15-åring. Andrej (20), Lena (17), og Genia (20) har alle brukt heroin i flere år. De har mange venner som har hiv, og sier de ikke selv vet om de er smittet.

Deler sprøyter

- Selvsagt vet vi at det er farlig, sier Genia.

De fire ungdommene sier de prøver å ha sine egne, reine sprøyter, men at de ofte deler med andre.

- Det er lenge siden jeg testet meg, jeg aner ikke om jeg er hiv-positiv, sier Julia.

Offisielt er det 200 000 sprøytenarkomane i St. Petersburg. I realiteten mener leger og helsepersonell at tallet er tredobbelt. Deling av sprøyter er utbredt, det er stor mangel på engangssprøyter. Gjennomsnittsalderen for unge som debuterer som sprøytenarkomane i fjor var 15. I år er det 12 - 13 år, sier spesialister.

- Det er et problem at hiv og aids er noe som folk føler ikke angår dem, for så langt har det i første rekke rammet narkomane og gateprostituerte, mennesker samfunnet likevel ikke vil ha noe med å gjøre, sier Tatjana Bakulina, som leder et aids-prosjekt i St. Petersburg. Hun er sikker på at epidemien vil spre seg i den generelle befolkningen ganske snart, og at Russland en dag vil våkne i sjokk.

Et glimt av håp

Vadim Pokrovskij, som leder Russlands nasjonale aids-senter har registrert en gledelig tendens i år; det ser ut til at for første gang så vil man få færre nye tilfeller av hiv-smittede enn året før. I 2001 ble det registrert 88 000 nye tilfeller av hiv, hittil i år er det registrert under 30 000. Men tallene viser også en farlig tendens: Prosentandelen av dem som er smittet gjennom heteroseksuell kontakt har økt fra 4,3 i fjor til 7 hittil i år.

Pokrovskij ser et glimt av håp i at antallet andre seksuelt overførbare sykdommer er blitt mindre og at salget av kondomer har gått opp det siste året, men er redd for at katastrofen allerede kan ha innhentet Russland.

For Julia, Andrej, Lena og Genia kan det være for seint. De vet ikke selv om det er for seint, der de forsvinner i St. Petersburg-natta.

UNGDOMMEN GIR BLAFFEN: Genia, Lena, Andrej og Julia (fra venstre) er fire unge russiske narkomane. De vet ikke om de er Hiv-smittet, men sier de gir faen. En Hiv-AIDS epidemi truer Russland.
FORLATT AV MAMMA: Andrej ble forlatt av sin hiv-smittede mor. Han bor nå på et hospital utenfor St. Petersburg sammen med 30 andre barn som også er forlatt av foreldrene.