POSERTE: Det var ingenting i ansiktsuttrykkene til utenriksministrene Lavrov og Kerry som tidligere i måneden tilsa at en løsning for Krim var på vei - men Sergej Lavrov sier nå at avstanden er blitt mindre. Foto: AP / NTB scanpix
POSERTE: Det var ingenting i ansiktsuttrykkene til utenriksministrene Lavrov og Kerry som tidligere i måneden tilsa at en løsning for Krim var på vei - men Sergej Lavrov sier nå at avstanden er blitt mindre. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Russlands utenriksminister sier avstanden til Vesten er blitt mindre

- Vi har ingen planer om å angripe Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland har ingen planer om å angripe Ukraina, forsikrer utenriksminister Sergej Lavrov. Avstanden mellom Russland og Vesten er nå blitt mindre, sier han.

- Vi har absolutt ingen intensjon om og ingen interesse av å krysse den ukrainske grensa, sier Lavrov i et intervju med russisk fjernsyn.

- Det eneste vi virkelig ønsker, er en felles innsats, og at de vestlige landene som feier lovløsheten under teppet og skjønnmaler situasjonen, må slutte med dette og erkjenne sitt ansvar, sier han.

Ifølge Lavrov er avstanden mellom Russland og Vesten blitt mindre i løpet av de siste dagene. I samtalene som har pågått, skal det også ha dannet seg et bilde av «et mulig felles initiativ som kan bli presentert for våre ukrainske partnere».

Telefonsamtale Vladimir Putin og Barack Obama ble i en telefonsamtale fredag enige om å la sine respektive utenriksministre møtes for å diskutere saken.

Russlands president Putin strakk ut en hånd til Obama da han slo på tråden fredag kveld. Den russiske lederen ville diskutere et amerikansk forslag til en diplomatisk løsning på konflikten, opplyser Det hvite hus.

Detaljer om forslaget er ikke kjent, men det skal dreie seg om en løsning utenriksminister John Kerry la fram for sin russiske kollega under en telefonsamtale tidligere denne uka. Obama ba Putin gi ham et klart, skriftlig svar på forslaget.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters varte telefonsamtalen mellom de to lederne i en time.

Ønsker tilbaketrekning Tidligere har USA bedt om russisk støtte til en diplomatisk løsning som innebærer at internasjonale observatører på Krim-halvøya sørger for at den russisktalende befolkningen der er trygg, mot at Putins styrker vender tilbake til sine militærbaser.

- President Obama understreket overfor president Putin at USA fortsatt støtter en diplomatisk vei i nært samarbeid med den ukrainske regjeringen og med støtte til det ukrainske folk. Målet er å dempe krisen, het det i uttalelsen fra Det hvite hus sent fredag.

Kreml meldte på sin side at Putin i samtalen hadde «foreslått utforskning av mulige skritt» for å stabilisere situasjonen.

(NTB)

INGEN PLANER: - Vi har absolutt ingen intensjon om og ingen interesse av å krysse den ukrainske grensa, sier Lavrov. Foto: AFP / NTB scanpix
INGEN PLANER: - Vi har absolutt ingen intensjon om og ingen interesse av å krysse den ukrainske grensa, sier Lavrov. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer