Bislett-skytingen:

Rustam Louis Foss (33) drept på Bislett

Det var Rustam Louis Foss (33) som ble skutt av politiet tirsdag morgen i Thereses gate på Bislett i Oslo. Han er siktet for drapsforsøk på fire personer.

DREPT: Dagbladet publiserer navn og bilde av Rustam Louis Foss (33), etter ønske fra, og i samråd med familien. Video: Tipser / Dagbladet TV. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV / Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Familien føler på en bunnløs sorg. De sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål om hva som skjedde, sier bistandsadvokat Andrea Wisløff til Dagbladet.

Hun representerer én etterlatt etter Rustam Louis Foss (33), som ble skutt og drept av politiet etter at han truet flere personer med kniv angrep en patrulje med kniv på Bislett tirsdag.

Dagbladet publiserer navn og bilde på Foss, etter ønske fra, og i samråd med familien.

Tidligere dømt

Etter knivhendelsen på Bislett ble Foss siktet for drapsforsøk på fire personer. Én politibetjent ble skadet i sammenstøtet mellom 33-åringen og politiet.

ANGREP: Mannen som gikk til angrep med kniv på Bislett i Oslo tirsdag 9. november er bekreftet død etter at politiet avfyrte skudd. Dette var hans ferd i Thereses gate. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Foss ble deretter skutt av politiet. Han døde seinere av skuddskadene.

Foss er også tidligere dømt for drapsforsøk på åpen gate. I sommeren 2019 angrep han flere personer med kniv på åpen gate i Oslo sentrum. I desember 2020 ble han dømt til tvunget psykisk helsevern.

Ifølge dommen fra desember i 2020, skal Foss ha knivstukket en mann i ryggen på Ankerbrua i Oslo sentrum tidlig på morgenen i juni 2019.

Angrep med kniv

På dette tidspunktet bodde Foss i et kollektiv med to andre personer i Oslo.

Disse ble i 2019 truet med kniv, mens det pågikk en brann i leiligheten de tre bodde i.

Alle tre forlot bostedet etter kort tid, og ikke lenge etterpå, skal den nå avdøde mannen ha knivstukket Lehnnon Austria Dominguez ni ganger på Ankerbrua. I det samme tidsrommet truet han også flere personer med kniv.

33-åringen skal ha forsøkt å stikke mannen gjentatte ganger. Offeret Lehnnon Austria Dominguez - ble knivstikket ni ganger, men skal ha klart å gjøre kraftig motstand og forhindre flere knivstikk.

Han sier til Dagbladet i dag at han er sjokkert over at den avdøde mannen nå var ute.

De sakkyndige la til grunn at 33-åringens schizofreni-lidelse førte til psykosen.

Roller i filmer

Foss ble født i Groznyj, hovedstaden i Tsjetsjenia, og er russisk statsborger.

Han har bodd i Norge store deler av livet, blant annet i Drammen og i Oslo.

Ifølge en tidligere dom gikk Foss på Teaterhøgskolen i 2013 og 2014. Han har siden vært med i både teaterstykker, filmer og TV-serier.

MINNESTUND: Det ble arrangert minnestund for den avdøde mannen på Bislett tirsdag kveld. Reporter: Øystein Andersen. Foto: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Han spilte en rolle i kortfilmen «Skyggene mot byen - Pilot».

33-åringen har også hatt mindre roller i «Tomme tønner 2 - Det brune gullet» og i den store norske TV-serien «Lilyhammer».

Tidligere skuespillerkollega Kyrre Hellum har kommentert dødsfallet.

- Vi i skuespillermiljøet er i sjokk og sorg, uttalte Kyrre Hellum til TV 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer