Rusten kjærlighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Ett år etter 11. september er norske holdninger til USAs utenrikspolitikk snudd på hodet. Halvparten av befolkningen stiller seg nå negativ til utenrikspolitikken fra Washington, mot bare 20 prosent for ett år siden. Det er sterke tall for en nasjon som ser amerikansk, spiser amerikansk, hører amerikansk og liker USA. Og det er alvorlige tall for utenriksminister Jan Petersen som i sin utenrikspolitikk har lagt seg tett opp til Washington. Sjelden har det vært større avstand mellom en norsk utenriksminister og folket når det gjelder synet på USA.
  • Folk liker ikke politikken til George W. Bush, og det har de god grunn til. Verdens gjenværende supermakt har i skyggen av 11. september brukt sin enorme makt til å ture fram på tvers av det internasjonale samfunnets interesser. Miljøavtaler er torpedert, den internasjonal straffedomstolen er underminert, straffetoll er innført for å beskytte amerikansk industri, ja, selv FNs befolkningsfond er supermakten nå motstander av på grunn av abortmotstandere i USA. Under George W. Bush har utenrikspolitikk blitt amerikansk innenrikspolitikk. Bush bryter med USAs tidligere rolle som pådriver for et internasjonalt samfunn styrt av gjensidige avtaler, regelverk og samarbeid. Nå er det for eller imot USA, som Bush selv har formulert det i forbindelse med krigen mot terroren. Det taper resten av verden på, og særlig nasjoner som Norge, fordi en regelstyrt verden er viktigst for små land uten makt.
  • Vi, og mange med oss, har kritisert utenriksminister Petersen for manglende selvstendighet i utenrikspolitikken. Petersen later fortsatt til å tro at hans kritikere mener selvstendighet er det samme som å innta motsatt standpunkt av USAs. Det er selvfølgelig ikke det det handler om. Petersens problem er at amerikansk utenrikspolitikk på stadig flere områder strider mot norske interesser. Derfor er også nordmenns holdninger til USA dramatisk endret, noe som bør være et tankekors for utenriksministeren.