Ruster opp allierte i bytte mot Irak-støtte

Frykten for Iran og lukrative våpenavtaler skal sikre støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Denne uken reiser utenriksminister Condoleezza Rice og forsvarsminister Robert Gates på en rundtur i arabiske land, blant annet Egypt og Saudi-Arabia i et forsøk på å samle støtte til en felles stabiliserende politikk overfor Irak.

Med seg har de avtaler om våpenleveranser verdt flere titalls milliarder kroner - våpen som kan sikre støtte fra arabiske land for Bushs irakpolitikk, og samtidig ruste opp regionens allierte i kampen mot Irans forsøk på økt dominans.

Å bli enige med de i hovedsak sunnimuslimske lederne i regionen om felles front mot sjia-styrte Iran er ikke vanskelig. Det vil trolig by på større utfordringer å skaffe støtte til Bushs linje i Irak, der vold og religiøse motsetninger dominerer gatebildet i flere byer.

- Synkende skip

På den ene siden frykter flere naboland konsekvensen av at USA trekker seg ut av Irak for raskt, slik at maktvakumet som gir rom for politisk og religiøse ytterligående grupperinger vokser. På den andre siden er det å støtte USA politisk stadig mer upopulært blant arabere flest.

- Det er en generell oppfatning om at ingen ønsker å komme ombord et synkende skip, sier en anonym diplomat til nyhetsbyrået Associated Press.

Flere land i regionen avventer å støtte de irakiske selvstyremyndighetene, politisk og økonomisk, så lenge volden og terroren holder seg innenfor Iraks grenser, og ikke sprer seg.

Men holdningen kan endres gjennom omfattende våpenavtaler med Saudi-Arabia, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar og De forente arabiske emirater. Totalt er våpenpakken på over 160 milliarder kroner.

<b>FÅR HUN STØTTE TIL IRAKSTRATEGI?</b> Utenriksminister Condoleezza Rice skal samle viktige land i regionen for å hjelpe Irak i tiden som kommer. Som gulrot har hun lukrative våpenavtaler, og som felles utfordring et stadig mer selvbevisst Iran. Foto: VIRGINIA MAYO/AP
FÅR HUN STØTTE TIL IRAKSTRATEGI? Utenriksminister Condoleezza Rice skal samle viktige land i regionen for å hjelpe Irak i tiden som kommer. Som gulrot har hun lukrative våpenavtaler, og som felles utfordring et stadig mer selvbevisst Iran. Foto: VIRGINIA MAYO/AP Vis mer

- Viser muskler 

Under møtene med blant annet saudiske kong Abdullah, vil adgang til flere våpensystemer ligge i potten. Det er blant annet snakk om luft til luft raketter og oppgradering av konvensjonelle raketter til såkalte «smart-bombs».

- Dette er en del av en større regional strategi og vedlikeholder et sterkt amerikansk nervær i regionen. Vi legger merke til hva våre allierte har behov for og det man oppfatter som et Iran som viser muskler. En måte å håndtere det på er å ruste opp våre venner og allierte, sier en kilde som er involvert i forhandlingene rundt avtalen til GulfNews.com.

Men president George W. Bush og administrasjonen kan møte problemer når forslaget skal voteres over i Kongressen. Der er flere skeptiske til å ruste opp Midtøsten.


Motstand i Kongressen

Saudi-Arabias manglende oppfølging av Irak og USAs forespørsler om å stoppe selvmordsbombere som krysser grensen inn til Irak, og kongens uttalelser om at USA er involvert i en «illegal okkupasjon » gjør svekker støtten, melder Washington Post.

Forslaget høster også kritikk for å ruste opp Israels tradisjonelle fiender i regionen, noe leserne av The Jerusalem Post sin nettutgave gir klart uttrykk for.

Samtidig er det ventet at økominske hjelpepakker til Israel og Egypt skal fremforhandles etter utenriksminister Rice sin rundtur. Det ventes at en stor andel av disse vil inneholde våpenleveranser.  

Ruster opp allierte i bytte mot Irak-støtte

Den neste ukens amerikanske sjarmtur til regionen kan være avgjørende for hva slags ansvar nabolandene tar for Iraks framtid, og den militære og politiske maktbalansen framover.

KJØPER VÅPEN: Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud er Saudi-Arabias konge. Flere kongressmedlemmer er skeptiske til å ruste opp ham og andre allierte blant Gulfstatene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer