KONG ATOM: Russlands president Dimitrin Medvedev om bord i hangarskipet «Admiral Kuznetsov» i Barentshavet. Skipet seiler ofte utenfor norskekysten og nå vil Russland installere en atomreaktor i hangarskipet. Foto: SCANPIX
KONG ATOM: Russlands president Dimitrin Medvedev om bord i hangarskipet «Admiral Kuznetsov» i Barentshavet. Skipet seiler ofte utenfor norskekysten og nå vil Russland installere en atomreaktor i hangarskipet. Foto: SCANPIXVis mer

Ruster opp atomarsenalet rett utenfor norskekysten

Russerne skriver under på ny nedrustningsavtale, men bygger flytende atomkraftverk og atomdrevne angrepsubåter i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KIRKENES (Dagbladet): Samtidig som USAs president Barack Obama og hans russiske kollega Dmitrij Medvedev er blitt enige om en ny nedrustningsavtale, står Norge overfor økt atomtrussel i nord.

— I forbindelse med den nye avtalen er det jo verd å merke seg at denne ikke medfører at det blir færre atomvåpen i norske nærområder, sier Thomas Nilsen, redaktør for Barentsobserver, som er Barentssekretariatets egen avis.

Økt atomtrusselFor mens Norge har brukt 1,4 milliarder til sikring og håndtering av atomavfall på Kolahalvøya er Russland i ferd med å bygge en ny stor flåte med atomdreven ubåter. Det viser en gjennomgang Barentssekretariat har gjort for Dagbladet.

— Vi ser nå en økt atomaktivitet i nord og dette utgjør en større miljøtrussel enn tidligere, sier Nilsen.

Ifølge Nilsen er dette den nye atomtrusselen:

• Atomdreven angrepsubåter: To i Yasenklassen (en ny ubåttype) er under bygging hvorav den første, «Severodvinsk», vil bli sjøsatt seinere i år. Båt to, «Kazan», kommer i 2013 eller 2014. Det er planer om å bygge syv til slike ubåter det neste tiåret.

NY STRATEGISK ATOMUBÅT: Russlands president Dimitrij Medvedev smilte bredt da han sjøsatte den nye strategiske atomubåten «Yury Dolgorukiy». Det var den første strategiske atomubåten som ble sjøsatt siden 1992. Foto: SCANPIX
NY STRATEGISK ATOMUBÅT: Russlands president Dimitrij Medvedev smilte bredt da han sjøsatte den nye strategiske atomubåten «Yury Dolgorukiy». Det var den første strategiske atomubåten som ble sjøsatt siden 1992. Foto: SCANPIX Vis mer

• Atomdrevne strategiske ubåter: Den første nye, «Yury Dolgorukiy» er sjøsatt og gjennomfører testseilinger nå. Tre til er underbygging, «Aleksandr Nevskiy», «Vladimir Monomakh» og «Svyatitel Nikolay», samt at fire til av samme klasse er planlagt.

• Et flytende atomkraftverk er under bygging ved et skipsverft i St. Petersburg, det er ikke kjent når dette skal slepes nordover. Flere flytende atomkraftverk er under planlegging.

Utenfor norskekysten• En ny serie av atomdrevne isbrytere er også på tegnebordet. Oppstart neppe før 2015. Ukjent hvor mange som vil bli bygget.

• Det vurderes å installere atomreaktorer om bord på hangarskipet «Admiral Kuznetsov» i forbindelse med ombygging som starter i 2012. Skipet har hjemmebase i Severomorsk og seiler ofte i Barentshavet og rundt Norskekysten.

• Det siste halve året har det også skjedd noe nytt: Russland benytter Murmansk som importhavn for atomavfall fra andre land. To ganger har et sivilt lasteskip med atomavfall fra Polen seilt rundt Norskekysten til Murmansk med brukt atombrensel. Den første seilasen var ikke Norge informert om, den siste var Norge informert om.

FLYTENDE ATOMKRAFTVERK: Det flytende atomkraftverket er under bygging ved Baltiysky Zavod i St. Petersburg. Foto: SEVMASH
FLYTENDE ATOMKRAFTVERK: Det flytende atomkraftverket er under bygging ved Baltiysky Zavod i St. Petersburg. Foto: SEVMASH Vis mer

Økt trusselMot slutten av den kalde krigen var det 150 atomdrevne ubåter i den russiske Nordflåten. Siden er 130 tatt ut av drift og hogget opp. Nå ser ifølge Nilsen et paradigmeskifte, hvor atomtrusselen igjen vil øke i nord.

— Vi står på terskelen til en ny periode hvor atomtrusselen vil øke, sier Nilsen. På et møte mellom den norske og russiske Riksrevisjonen i Kirkenes tirsdag bekreftet den russiske riksrevisoren Sergej V. Stepashin at atomsikkerhet ville bli et viktig tema under president Dimitrij Medvedevs Norgesbesøk 26.april.

Gamle synder— Det er ganske forstemmende at Russland ruster opp og setter i gang vidløftige atomplaner før de har ryddet opp det gamle atomavfallet, sier Nils Bøhmer fra Bellona. Siden 1995 har Norge brukt 1, 4 milliarder kronertil atomsikkerhetsarbeid i Nordvest-Russland.

Som Dagbladet skrev på mandag har flere av prosjektene strandet og gitt lite eller ingen resultater. Den norske støtten til kjernekraftverket på Kola førte til at russiske myndigheter valgte å forlenge levetida den eldste reaktoren — til tross for at forutsetningen fra norsk side var at dette ikke skulle skje.

— Fortsatt er mye av avfallet ikke sikret og det bære være et soleklart krav fra Norge at dette blir ryddet opp før Russland produserer mer avfall og setter i gang store atomprosjekter, sier Bøhmer.

— SkremmendeBellona mener at flere av planene til Russland er skremmende. Bøhmer er spesielt foruroliget over frakten av atombrensel langs norskekysten.

HER BYGGER DE ATOMUBÅTER Her ser man et bilde av skipsverftet i byen Severodvinsk, hvor flere av de atomdrevne ubåtene blir bygget.
HER BYGGER DE ATOMUBÅTER Her ser man et bilde av skipsverftet i byen Severodvinsk, hvor flere av de atomdrevne ubåtene blir bygget. Vis mer

— Russisk side har lenge varslet at de ønsketå importere brukt atombrensel via havna i Murmansk. Det vil bety at man får transport av brukt atomutslipp utenfor norskekysten. Konsekvensene kan bli enorme hvis dette ender opp i fjæresteinene, sier Bøhmer.

Han mener Norge må ta opp denne saken når Medvedev kommer til Oslo.

— Men jeg tviler vel på at Norge har så mye å si, sier Bøhmer. Seksjonssjef ved Statens strålevern, Ingar Amundsen, sier til Dagbladet at de har en tett dialog med russiske myndigheter.

— Samtidig vil enhver ekstra kilde til ulykker og forurensning i våre nærområder bidra til å øke risikoen for norske interesser, sier Amundsen.

BLE ENIG OM NEDRUSTNING: Samtidig som USAs president Barack Obama og hans russiske kollega Dmitrij Medvedev er blitt enige om en ny nedrustningsavtale, står Norge overfor økt atomtrussel i nord. Foto: SCANPIX
BLE ENIG OM NEDRUSTNING: Samtidig som USAs president Barack Obama og hans russiske kollega Dmitrij Medvedev er blitt enige om en ny nedrustningsavtale, står Norge overfor økt atomtrussel i nord. Foto: SCANPIX Vis mer