Ruster opp til cyberkrig

Ungdom strømmer til Forsvaret for å bli dataingeniører. Se reportasje fra opptaksprosessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søkertallet til Forsvarets ingeniørhøyskole økte med 69 % i år. 250 unge vil bekjempe cyberterrorister, en økning fra 2012 da 148 søkte. Samtidig viser tall at nordmenn blir stadig mer bekymret for cyberangrep.

Rektor ved Forsvarets ingeniørhøyskole, oberstløytnant Roger Johnsen, mener søkertallet er et resultat av at IKT blir stadig viktigere i samfunnet.

- Norsk ungdom skjønner at dette er et viktig og særdeles fremtidsrettet område, sier Johnsen til Dagbladet.

Han legger til at aspirantene er mer motiverte og har bedre karakterer for hvert år.

- De søker utfordringer og krevende utdanninger med mentale og fysiske prøvelser, sier Johnsen.

- Nåløye Forsvarets ingeniørhøyskole utdanner ingeniører i telematikk og data og tar årlig inn inntil 40 studenter.

- Det som blir utdannet hos oss får fast ansettelse i Forsvaret etter fullført utdanning, og vi merker at de også er svært attraktive i privat sektor, forteller han

Den treårige utdanningen er betalt av Forsvaret.

- De får lønn under utdanning og bor gratis. Det meste er tilrettelagt, men det er en særdeles krevende utdannelse og et trangt nåløye.
Behovet for ingeniører innenfor datafag er økende, ifølge Johnsen. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at behovet for ingeniører generelt er sterkt økende frem mot 2030.

Ifølge NAV sin bedriftsundersøkelse for 2013 mangler det i dag omtrent 4 600 arbeidstakere innen ingeniør- og IKT-fag i Norge, skriver Forsvaret i en pressemelding.

- Det kreves ingen militær bakgrunn, de fleste søkerne kommer rett fra videregående skole, sier Fredrik Tandberg, presseoffiser i Forsvaret.

Hard trening Aspirantene er nå under hard trening på Evjemoen i Aust-Agder (Se video).

- De trener på hvordan de skal håndtere væpnete konflikter og komplekse ledersituasjoner. Til slutt skal de bli dataingeniører, ledere og soldater, sier Johnsen.

Over 5500 søkte i år om å ta utdanning i Forsvaret. Av disse ble 2297 kalt inn.

Redd for cyberterror En spørreundersøkelse fra juni i år utført av Ipos MMI for Forsvaret, viser at nordmenn er redd for angrep på Internett.

REKTOR:  Oberstløytnant Roger Johnsen er sjef for Forsvarets ingeniørhøyskole som utdanner Cybersoldatene. Foto: Peder Torp Mathisen / Forsvarets mediesenter
REKTOR: Oberstløytnant Roger Johnsen er sjef for Forsvarets ingeniørhøyskole som utdanner Cybersoldatene. Foto: Peder Torp Mathisen / Forsvarets mediesenter Vis mer

En økende andel av befolkningen er bekymret for både kriminalitet og vold i samfunnet, og ulike former for terrorangrep. 55 % av befolkningen er meget eller ganske bekymret for kriminalitet og vold.

45 % er tilsvarende bekymret for cyberangrep. Andelen som er bekymret for cyberangrep er økt med 10 prosentpoeng siden 2012, ifølge undersøkelsen.