Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ruster opp til tidenes tomtesalg

Det norske folk kan glede seg til tidenes militærkupp. Forsvaret forbereder nemlig norgeshistoriens største eiendomssalg, der store deler av gullkysten skal selges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år skal eiendomsmasse til en verdi av 150 millioner kroner selges unna. Det blir bare småtteri mot det som kommer. En tredjedel av Forsvarets eiendommer skal selges.

På Sørlands-kysten eier Forsvaret det meste av det som vil bli tilgjengelig av nye attraktive strandeiendommer, sier Trond Knut Nordby i Forsvarets bygningstjeneste.

Mange av prakteiendommene vil bli frigitt privatpersoner.

Verdien av landeiendommene er trolig opp mot 20 milliarder kroner. Blant disse er Norges mest attraktive tomter langs Sørlands-kysten.

Eksklusivt

- En del av disse eiendommene vil det bli restriksjoner på. Vi samarbeider tett med Riksantikvaren og kommunene, slik at både vernehensyn og hensyn til arbeidsplasser tas, sier Nordby.

Eiendomsmekler Jens Helge Hodne anslår at en 80 m{+2} stor leilighet med utsikt på Odderøya i Kristiansand med sjøutsikt vil koste rundt 2,3 millioner. Mens en enebolig på 160 m{+2} med et mål tomt vil koste 3,5 millioner.

I gamlebyen i Fredrikstad blir det imidlertid billigere. Eiendomsmekler Kari-Mette Wernersen mener en 80 m{+2} leilighet vil koste 1,350 millioner kroner, mens en enebolig på den dobbelte størrelsen vil koste to millioner. Her er det imidlertid ikke sjøutsikt.

Blant de ærverdige perlene som selges er gamlebyen i Fredrikstad, Oscarsborg festning, Torås fort, Kvarven i Bergen, Fredriksten festning i Halden og Odderøya ved Kristiansand.

- Dersom Odderøya blir regulert til boligformål, vil tomta alene være verd over 100 millioner kroner. Dette er en av byens flotteste tomter. Boligprisene vil sikkert ligge på mellom 25000 og 30000 kroner per kvadratmeter, sier eiendomsmekler Jens Helge Hodne.

Gullkysten

Forsvaret gir ikke lenger eiendommene bort gratis. Pengene skal gå til våpen og materiell.

- Forsvaret er som kjent i en pengeknipe. Vi vil neppe få så mye som 20 milliarder kroner for disse eiendommene, men en del penger vil det bli. Midlene fra eiendomssalg skal gå til kjøp av materiell. På sikt vil også samlingen av virksomheten gi økonomisk uttelling.

- Totalt har Forsvaret seks millioner kvadratmeter bygningsmasse. Vi klarer oss med litt over halvparten. Forsvaret vil uten tvil være Norges største eiendomsselger de neste ti årene, sier Trond Knut Nordby. Han merker sterk pågang fra entreprenørene som vil utvikle de spennende eiendommene.

- En del av disse prosjektene er så store at bare de mest ressurssterke entreprenørene er aktuelle som kjøpere. Når et område er sikret og ryddet, vil vi legge prosjektet ut på anbud. Ofte vil det være snakk om boligprosjekter i bynære strøk og industriprosjekter i utkantstrøk, sier Trond Knut Nordby.

Konflikt

Det blir krig mellom Forsvaret og lokalpolitikerne når operasjon eiendomssalg blir satt i verk. Forsvarsstudien 2000 kutter antall lokaliseringer dramatisk.

- I dag er Forsvaret spredt på 2700 ulike steder i Norge. Kanskje trenger vi bare 40 steder, sier Janne Wilberg i Forsvarets bygningstjeneste. Hun har ansvaret for å sikre kulturminner.

- Det er ikke lett å selge Forsvarets gamle eiendommer. Det blir et samarbeid mellom lokale myndigheter og Riksantikvaren, samt private investorer. Vi må i tillegg sikre anleggene, noe som koster mye, sier Wilberg.

- Den som tror at man får med seg våpen på kjøpet tar feil. Vi tar ikke sjansen på private kanonbatterier, sier Trond Knut Nordby.

PRIVAT STRAND: Kommandørkaptein Carl Eskild Billington (t.v.) og historiespesialist major Stein Egil Nylèn inspiserer Karljohansverns private strand i Horten. Kanskje for siste gang.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media