Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ruster opprørere mens Putin møter Vestens ledere

Stridsvogner strømmer over grensa fra Russland til Ukraina, samtidig som president Putin møter Obama og Vestens ledere. Er det tilfeldig?

FYRER OPP: Tysklands forbundskansler Angela Merkel i Brisbane i Australia. Også hun fyrer opp under kritikken av Russlands president Vladimir Putin under G-20 toppmøtet. Foto: AP Photo/G20 Australia, Steve Holland/Scanpix
FYRER OPP: Tysklands forbundskansler Angela Merkel i Brisbane i Australia. Også hun fyrer opp under kritikken av Russlands president Vladimir Putin under G-20 toppmøtet. Foto: AP Photo/G20 Australia, Steve Holland/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konflikten mellom Ukraina og Russland seiler opp til å bli den viktigste saken på G-20-møtet i Brisbane i Australia, som begynner i natt.

Truer med mer sanksjoner Den britiske statsministeren David Cameron truet idag Russland med ytterligere sanksjoner hvis landet trapper opp hjelpen til de pro-russiske separatistene i Øst-Ukraina.

- Hvis Russland inntar en positiv holdning til Ukrainas frihet, så kan de sanksjonene fjernes. Hvis Russland fortsetter å gjøre ting verre så kan vi innføre ytterligere sanksjoner, så enkelt er det, sa Cameron til journalister i Canberra, ifølge telegrambyrået Reuters.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og NATO har begge bekreftet at det den siste uka har kommet 43 pansrede kjøretøyer fra Russland inn til Ukraina. Det er snakk om både stridsvogner og pansrede personellkjøretøy. De er alle umerket, og uten kjennetegn, akkurat som soldatene som følger med kjøretøyene. Den ukrainske statsministeren Arsenij Jatsenjuk sa i ettermiddag at den ukrainske regjeringens fremste prioritet nå er å bygge et sterkt forsvar mot det han sier er russisk, militær aggresjon.

Russland nekter De russiske soldatene som i mars annekterte Krim var også uten distinksjoner. Det samme har russiske soldater som har sloss i Øst-Ukraina vært. Men i motsetning til soldatene som annekterte Krim, som har fått utmerkelser og medaljer for sin innsats, så fortsetter Russland å nekte for at de sender våpen og personell til opprørerne som har tatt kontroll over deler av Øst-Ukraina.

Det australske vertskapet for helgens toppmøte har prioritert tiltak for økonomisk vekst, sikring av det globale banksystemet, og tetting av hull for skatteunndragelser for store multinasjonale selskaper, som fokus for toppmøtet. Men det som oppfattes av et samlet Vesten som russisk aggresjon i Ukraina vil likevel prege møtet i Brisbane.

Press mot Putin Den tyske forbundskansleren Angela Merkel, som er den vestlige lederen som har hatt mest kontakt med Putin, svarte slik på spørsmål om russiske krigsskip i internasjonalt farvann utenfor Australia:

- Det som bekymrer meg mye mer er at Ukrainas territorielle integritet krenkes, og at avtalen fra Minsk ikke følges. Merkel henviste videre til våpenhvileavtalen fra september, som de siste dagene har blitt stadig mer skadeskutt.

Med disse ordene fyrte Merkel opp under det som tegner til å bli toppmøtets viktigste sak, å presse Putin til å trekke tilbake den russiske støtten til de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina.

Å presse Putin Men så langt i konflikten med Ukraina har ikke Russland latt seg presse. Tvert imot så har konflikten ført til at Putin har flytt på en bølge av popularitet, med en oppslutning fra velgerne på mer enn 80 prosent. Den konfronterenede politikken, og regjeringskontrollert TV som har framstilt de nye makthaverne i Ukraina som fascister, har gitt Putin et voldsomt løft på popularitetsmålingene. I tillegg er opposisjonen nå nesten fraværende.

Men de vestlige sanksjonene biter, og rubelen har falt mer enn 20 prosent i forhold til dollar og euro siden konflikten startet sist vinter, til tross for at Den russiske sentralbanken har brukt store summer på å støtte rubelen.

Slår tilbake Putin har i et intervju med Itar TASS i formiddag slått tilbake og sagt at de vestlige sanksjonene mot Russland er ulovlige, fordi de ikke har noe FN-mandat.

- Dette (sanksjonene) er ødeleggende, og det er klart det gjør noe skade. Men det er ødeleggende for dem også, faktisk undergraver det hele det internasjonale systemet av økonomiske forbindelser, sa Putin.

Putin virker klar til å stå opp og slåss i Brisbane. Og hvorfor skulle han ikke det? Når han får stående applaus for å trosse Vesten på hjemmebane.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling