Ruster seg til lynkrig

I uke fem, mellom 27. januar og 2. februar, vil Bush-administrasjonen bestemme seg for om USA skal gå til krig mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Washington Post er det den fristen administrasjonen har satt, for å avgjøre om det er bevis for at Saddam Hussein har begått alvorlige brudd på FN-resolusjon nr. 1441.

27. januar er nøkkeldatoen. Da skal FNs våpeninspektører avlegge sin rapport for Sikkerhetsrådet.

Ny runde i FN

Det er ventet at USA vil være med på en ny runde i FN før en eventuell beslutning om krig blir tatt.

Men når februar nærmer seg, vil amerikanerne få det fryktelig travelt. Da er det slutt på vinteren, og sommeren nærmer seg. I mars kommer varmen i den irakske ørkenen. I april kommer «vindsesongen», med sandstormer som vil redusere muligheten for operasjoner både på bakken og i lufta.

Okkupasjonen

Når juli kommer, vil gjennomsnittstemperaturen være opp mot 50 grader celsius. Først i oktober vil temperaturene synke igjen. Bush-administrasjonen legger imidlertid opp til at en eventuell krig, og Saddams fall, vil være over svært raskt.

I påvente av våpeninspektørenes endelige rapport fortsetter amerikanerne å sende soldater, våpen og annet materiell til regionen.

Samtidig planlegger Bush-administrasjonen hvordan en okkupasjon av Irak skal gjennomføres.

Ifølge New York Times har okkupasjonsplanene vært forberedt i flere måneder og vil bli den mest ambisiøse amerikanske planen for å administrere et land siden okkupasjonen av Tyskland og Japan etter 2. verdenskrig.

Tungt militært nærvær

Ifølge planene legges det opp til et tungt militært amerikansk nærvær i Irak i minst 18 måneder etter at Saddam Husseins regime er falt. Det skal opprettes egne militærdomstoler, men bare toppene i regimet skal trekkes for retten.

Det er utarbeidet egne planer for en rask overtakelse av Iraks oljekilder, og amerikanerne vil bruke inntektene fra oljesalget til gjenoppbygging av landet.

En sivil administrasjon, kanskje utpekt av FN, skal styre landets økonomi, gjenoppbygging og etablere demokratiske politiske institusjoner.

Dempe frykt

En sivil administrasjon håper amerikanerne skal dempe arabernes frykt for å få en administrator med vide fullmakter - slik general Douglas MacArthur hadde som øverstkommanderende i Japan etter krigen.

I okkupasjonsplanene heter det også at «elementer som blir tett identifisert med Saddams regime, som f.eks. revolusjonsdomstolene, eller de spesielle sikkerhetsstyrkene, vil bli eliminert, mens storparten av statsadministrasjonen vil bli reformert og beholdt».

HOSPITAL: Et amerikansk hospitalskip forlot i går Baltimore i USA med kurs for Indiahavet. Det har trolig bare noen uker på seg til å bli klar til krigsinnsats.