Coronaviruset:

Ruter: - Periodevis for mange reisende

Ikke alle lyttet til byrådslederens og Ruters anmodning om å ikke ta kollektivtrafikk i dag - eller nå i kveld.

FOLKSOMT: T-banen er full av skigåere på vei opp i marka denne helgen. - Vi kan ikke sette skituren på hold, sier Pål Helland. Dagbladet TV har ikke brukt zoom i denne reportasjen. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Smittetrykket i Oslo er fremdeles høyt, og i likhet med byrådsleder Raymond Johansen, har Ruter oppfordret folk i Oslo om å ikke bruke kollektivtrafikk i helga, med mindre man må.

- Generelt virker det som mange har fulgt anbefalingene om ikke bruke kollektivtransport i helga, noe vi setter kjempestor pris på, sier pressevakt hos Ruter, Øystein Dahl Johansen til Dagbladet.

Men ikke alle valgte å lytte til anbefalingene.

- Vi har hatt noen utfordringer på linje 1 i dag. På enkelte adganger har det vært for mange reisende, sier Dahl Johansen hos Ruter.

- For mange

Linje 1 er banen som går til Frognerseteren. Tidligere i dag publiserte også Dagbladet en video som viste at banene opp til det populære utfartsstedet var så godt som fulle.

- Trykket er greit til nå. Det er ikke så ille, men meteren holdes ikke, sa en t-banevekter til Dagbladet, som ønsket å være anonym.

- Men folk bruker munnbind, tar hensyn og følger regler, la vekteren til.

- Periodevis har det vært for mange reisende til Frognerseteren, konstaterer pressevakt Dahl Johansen.

Han forteller at linje 1 har vært som fullest fra stasjonen på Besserud og videre oppover. Utover dette sitter han igjen med et inntrykk av at det ikke har vært trengsel på kollektivtrafikken noen andre steder i hovedstaden.

- Det generelle oppfatninga er at mange har vært flinke til å følge oppfordringa vår, og vi håper det fortsetter i morgen.

BEKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad er bekymret for den økende smittetrenden vi ser i flere kommuner i landet. Vis mer

Stenger holdeplass

Han forteller at de har satt inn ekstra mannskap med vektere i hele helga, for å bistå de reisende på T-banen og sentrale holdeplasser der det er risiko mange reisende.

- Samtidig har alle et personlig ansvar om å holde avstand, sier han.

Også i morgen er det meldt knallvær i Oslo.

Byrådsleder Raymond Johansen sa til Dagbladet i går at folk bør komme seg ut i finværet, men samtidig advarte han mot trengsel i kollektivtrafikken.

Pressevakt Dahl Johansen sier at de i morgen har valgt å stenge holdeplassen Midstuen, som ligger nederst i Korketrekkeren.

- Midstuen vil i morgen være stengt av sikkerhetsmessige årsaker, sier han.

Han sier han forstår behovet for å komme seg ut

- Det gjør vi vel alle. Men oppfordringen er altså å legge turen til nærområdet, og det er viktig at folk tar personlig ansvar, sier han.

- Stappa bane

Også i ettermiddag var det folk som har valgt å trosse Raymonds råd og ta banen opp i høyden for å ta en kveldstur på ski.

Dagbladet har snakket med en passasjer som i likhet med flere andre befant seg på linje 1.

- Stappa bane og nesten ingen bruker munnbind. Bra jobba, Oslo, skriver han i en snap i 16.30-tida.

KVELDSTUR: En reisende i ettermiddag beskriver banen som "stappa".
KVELDSTUR: En reisende i ettermiddag beskriver banen som "stappa". Vis mer

- Bare om man «må»

- Er det bedre å reise når man tror ikke alle andre gjør det - for eksempel ta en kveldstur?

- Vår generelle oppfordring er at folk ikke skal bruke kollektivtransport denne helga, og så får folk ta selvstendige vurderinger, svarer pressevakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen.

Han fortsetter:

- Den generelle oppfordringa er å unngå fritidsreiser denne helga, med mindre man må. Så får det være en selvstendig vurderinmg om man «må» gå på skitur.

- Og om man reiser skal man holde avstand, bruke munnbind og følge retningslinjene, legger han til.

- Bruker de reisende munnbind?

- Det er nok litt varierende, vil jeg tro, men de fleste er flinke til å bruke munnbind.

Han legger til at an ikke har nøyaktig tall på antall reisende i dag.

FRARÅDER: Flere har valgt å legge skituren til kvelden i dag. Ruter sier til dette at de fraråder alle fritidsreiser denne helga.
FRARÅDER: Flere har valgt å legge skituren til kvelden i dag. Ruter sier til dette at de fraråder alle fritidsreiser denne helga. Vis mer

Liten nedgang

Det siste døgnet er det registrert 166 nye coronasmittede i Oslo, viser Oslo kommunes oversikt.

Det er en liten nedgang fra torsdag, hvor 183 personer fikk positive prøvesvar.

Nasjonalt ble det fredag registrert totalt 684 coronasmittede.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen sier at smittetallene må betydelig ned dersom de skal lette på smitteverntiltakene den 21. januar.

Til TV 2 sier han at han mener vi nå er på vei inn i en tredje bølge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer