Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Næringsministeren om framtidas industri:

- Rutinearbeid vil forsvinne. Kravene til kompetanse blir mye høyere

Slik vil regjeringen møte utfordringen. 

NY INDUSTRIPOLITIKK: Statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland la i dag fram noen av de viktigste punktene i regjeringens Industrimelding. Foto: Nina Hansen 
NY INDUSTRIPOLITIKK: Statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland la i dag fram noen av de viktigste punktene i regjeringens Industrimelding. Foto: Nina Hansen  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Grønnere, smartere og mer nyskapende.» Det er navnet på regjeringens stortingsmelding, der de presenterer sine planer for norsk industripolitikk.

Meldingen i sin helhet legges først fram i morgen, men i dag presenterer statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland en smakebit fra Yaras teknologisenter på Herøya i Porsgrunn.

- Det ble en viss debatt i går. Noen mente at vi la fram stortingsmeldingen på en pressekonferansen i går, men det gjør vi ikke. Vi legger fram det som vi mener er de viktigste punktene, sa næringsminister Monica Mæland, med henvisning til at Sp har reagert på at Stortingets politikere ikke får meldingen før i morgen.

Også LO har reagert.

– Statsråden legger fram godbitene i en pressekonferanse dagen før meldingen går i statsråd. Da får regjeringen oppmerksomhet om alt det den er fornøyd med, og unngår kritikk for det meldingen mangler. Det er uryddig, sier LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen til NTB.

Første industrimelding siden 1981.

Det er den første industrimeldingen i Norge siden 1981.

- Det var en tid der vi lurte på om industrien ville vare. Jeg tror vi står foran en periode der vi vil se mer ny industri enn det vi trodde vi ville få for 20 år siden, da en trodde det ville bli mer design og den type ting, sa Erna Solberg da hun åpnet pressekonferansen.

Fallet i oljeprisen, klimaavtalen og raske teknologiske endringer gjør at det er viktig at det kommer en ny melding akkurat nå, ifølge de to ministrene.

- Vi er i en spesiell situasjon i Norge i dag. Etter mange år med store oljeinntekter har fallet i oljeprisen tvunget oss til å omstille oss til en økonomi som er mindre avhengig av olje, sier Monica Mæland.

Mæland trakk også fram at vi gjennom klimaavtalen har forpliktet oss til å jobbe mot et lavutslippssamfunn.

- Og ikke minst går den teknologiske utviklingen i et rasende tempo og er i ferd med å endre norsk industri slik vi kjenner den.

Rutinearbeid forsvinner

Næringsministeren trekker opp følgende framtids-scenarier:

Maskiner vil i stadig større grad og i raskere tempo erstatte menneskers fortrinn i industrien.

- Rutinearbeid vil forsvinne. Det blir færre arbeidsplasser som ikke krever spesialkompetanse, tvert imot blir kravene til kompetanse mye høyere.

- Det er mange meninger om hvordan de nye trendene vil slå ut for arbeidslivet. Derfor er det så viktig at vi får en debatt og at vi ser på hva som faktisk skjer rundt oss! Det vi vet ganske sikkert er at de jobbene som først faller fra er de ufaglærte, slår næringsministeren fast.

Grønne løsninger

Å gjøre norsk industri og næringsliv mer miljøvennlig vil være et av de viktigste punktene i regjeringens næringspolitikk, ut fra presentasjonen i dag.

Miljøteknologiordningen, som tilbyr offentlig finansiering til å bygge pilot- og demonstrasjonsanlegg, skal videreføres.

Prosessindustrien skal selv være med på å finne ut hvordan de kan få ned utslippene framover, gjennom et samarbeid som har fått navnet Prosess 21.

- Vi vil videreføre CO2-refusjonsordningen for kraftkrevende industri også etter 2020. Og vi kommer til å legge frem en strategi for grønn konkurransekraft sammen med statsbudsjettet for 2018, sier Mæland videre.

Som tidligere varslet vil regjeringen legge til rette for såkalte katapultsentere. Dette skal være testsentere der spesielt små og mellomstore bedrifter kan prøve ut nye løsninger. Regjeringen setter av 50 millioner til slike sentre.

- Hit skal bedriftene få komme og teste ny teknologi og nye løsninger, sier Mæland som kaller sentrene for en høyteknologisk sløydsal for bedrifter.

Skatteintensiver for investeringer

- Tilgang på kapital en er viktig forutsetning for utvikling av næringslivet. Dette har regjeringen vært veldig klar over hele veien, sier ministeren.

Regjeringen vil innføre en ordning med skatteinsentiver for langsiktige investeringer i oppstartsselskap

- Vi vil også sette ned et offentlig utvalg som skal vurdere om forventet lønnsomme prosjekter og bedrifter i Norge har tilstrekkelig tilgang til kapital. Vi lanserer imidlertid allerede nå en ny garantiordning for industri-investeringer i Norge som er eksportrett. Dette kan gi støtte til for eksempel produksjonsanlegg, maskiner og programvare, sier hun.

Mæland lover også et Globalt Vekstprogram for å øke norsk eksport.

Hun lover også mer penger til teknologier med mange bruksområder som bioteknologi, nanoteknologi og IKT.

- Vi starter med en gang og bevilger i 2017 10 millioner kroner ekstra til dette formålet, sier hun.

TATT I MOT: Erna Solberg tas i mot på Yaras anlegg på Herøya.Foto: Nina Hansen 
TATT I MOT: Erna Solberg tas i mot på Yaras anlegg på Herøya.Foto: Nina Hansen  Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media