Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Rutinemessige militærøvelser

Sier det nordkoreanske utenriksdepartementet om testoppskytningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Den vellykkede rakettoppskytningen var en del av våre rutinemessige militærøvelser for å styrke vårt forsvar, melder det nordkoreanske utenriksdepartementet,  og understreker samtidig at det er i deres fulle rett å gjennomføre slike prøver.

Utenriksdepartementet bekrefter også at Nord-Korea planlegger flere testoppskytninger i fremtiden.

I motsetning til amerikanske rapporter om at langdistanseraketten ble ødelagt etter rundt 40 sekunder i lufta, kaller Nord-Korea testoppskytningen en suksess.

- Sterke fysiske reaksjoner

I kunngjøringen advarte også det nordkoreanske utenriksdepartementet om at de vil slå tilbake mot forsøk på å stanse oppskytningene.


De truer med «sterkere fysiske reaksjoner» dersom det internasjonale samfunnet skulle prøve å presse regjeringen i Pyongyang.

-  Vårt militær vil fortsette prøveoppskytninger av raketter i fremtiden som en del av vår innsats i å styrke vårt selvforsvar, opplyser departementet.

Forsvarssamarbeid

Kraftige protester: Nord-Koreas prøveoppskytninger vekket kraftge reaksjoner. Bildet er fra en demostrasjon fra Seol i går. Foto: SCANPIX
Kraftige protester: Nord-Koreas prøveoppskytninger vekket kraftge reaksjoner. Bildet er fra en demostrasjon fra Seol i går. Foto: SCANPIX Vis mer

Gårsdagens prøveoppskyting av syv raketter, hvor en av dem var en langdistanserakett, vekket sterke reaksjoner fra fra USA, Japan, Sør-Korea, og Russland.

Japans statsminister, Junichico Koizumi, sier i dag at Nord-Korea har " ingenting å vinne på rakettoppskytningen," melder nyhetsbyrået Kyodo.

Japan melder også at de ønsker å framskynde etableringen av et rakettskjold for å beskytte seg mot trusselen fra Nord-Korea. Japan ønsker å samarbeide med USA om et slikt forsvarsskjold, ifølge nyhetsbyrået AP.

- I tillegg til å bygge et overvåkings-radarnett, ønsker vi å samarbeide med USA om og få opp vår felles rakettavskjæringssystem så fort som mulig, sa forvarssjefen Fukashiro Nukaga i går.

Sør-Korea og USA vil ha samtaler om Nord-Koreas atomtrussel senere denne måneden når USAs stastsekretær besøker Seoul.