Rutkas (14) dagbok kom fram etter 60 år

Døde i Auschwitz. Venninnen fant boka under gulvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Grepet rundt oss blir strammere og strammere. Jeg er forvandlet til et dyr som venter på å dø,» skrev jødiske Rutka Laskier i 1943.

Den polske jenta var da fjorten år, og ble ikke eldre. Kort tid etter ble hun hentet av tyskerne og sendt til Auschwitz. Mandag ble dagboka presentert for Israels Holocaustsenter Yad Vashem, 64 år etter at Rutka skrev sine siste linjer.

Gjemte boka

Rutka fryktet for livet, og hadde avtalt med venninnen Stanislawa Sapinska at hun skulle gjemme boka på et avtalt sted så venninnen kunne finne den.

- Hun ville at dagboka skulle overleve, selv om hun selv ikke fikk leve, så verden skulle få vite hvordan jødene led, forklarer Sapinska, nå 82 år gammel, til Reuters.

Hun fant boka under tregulvet i huset i den polske byen Bedzin, som avtalt. Men hun holdt boken for seg selv. Hun forklarer til nyhetsbyrået AP at boka ble et kjært minne, og at hun følte innholdet var for privat til å publiseres.

Boka er en beretning om krigen, men den er også dagboka til en fjorten år gammel jente, med det som dermed hører med av gutter og kjærlighet. Den dekker fire måneder av livet hennes, fra januar til april 1943.

Artikkelen fortsetter under annonsen

6. februar skriver hun om hatet hun føler mot nazistene før hun plutselig går over til å skrive hvor forelsket hun er i en gutt som heter Janek, og hvor spent hun er på sitt første kyss.

FANT BOKA: Rutkas venninne Stanislawa Sapinska, som presenterte boka ved Israels Holocaustsenter mandag. Foto: AP/Sebastian Scheiner/SCANPIX
FANT BOKA: Rutkas venninne Stanislawa Sapinska, som presenterte boka ved Israels Holocaustsenter mandag. Foto: AP/Sebastian Scheiner/SCANPIX Vis mer

«Jeg tror kvinnen i meg er våknet. I går, da jeg tok et bad, og vannet rørte ved meg, lengtet jeg etter at en hånd skulle stryke meg istedet,» skriver Rutka.

Dermed forble dagboka hemmelig i over 60 år, før Sapinksa viste den til en nevø. Det var han som overtalte henne til å dele venninnens tanker med resten av verden.

- Han sa jeg ikke kunne ha den for meg selv. Den er en bit historie, en nasjons historie, sier Sapinska.

Unik

Yad Vashem har samlet hundrevis av beretninger fra andre verdenskrig, men Rutkas dagbok skiller seg fra de andre, på grunn av omstendighetene rundt funnet, forklarer Bella Gutterman, redaktør i Yad Vashems forlag.

- Dagboka er kjempefin i seg selv, med dens beretninger fra det daglige liv, om kjærlighet og misunnelse i skyggen av Holocaust. Men den ble funnet av venninnen, og blir kjent først nå, 60 år etter, sier Guttermann.

Senteret opplyser at dagboka er sjekket av eksperter og overlevende etter Holocaust, og at den er autentisk. Den gis ut på originalspråket polsk, samt engelsk og hebraisk.

Ukjent søster

Rutkas (14) dagbok kom fram etter 60 år

Yad Vashem har fått kontakt med Rutkas stesøster, som vokste opp i Israel. Rutkas far overlevde krigen, som den eneste i familien. Han flyttet til Israel og stiftet familie på ny, og fortalte aldri at han hadde mistet en familie til tyskerne. Hans israelske datter, Zahava Sherz, har blitt kjent med sin ukjente søster gjennom boka.

- Jeg var enebarn, og plutselig har jeg en eldre søster. Et tomrom ble plutselig fylt, og jeg ble med en gang glad i henne, sier Sherz (57) til nyhetsbyrået AP.

- Jeg vil leve

«Jeg har på følelsen at jeg skriver for siste gang,» skriver Rutka 20. februar, idet nazister samler jøder utenfor huset hennes, og gjør dem klar for utsendelse.

«Jeg skulle ønske det bare tok slutt! Denne pinen, det er et helvete. Jeg prøver å unnslippe disse tankene om dagen som skal komme, men de kommer alltid tilbake. Om jeg bare kunne si; det er over, du dør bare en gang, men jeg klarer ikke det. Trass i all grusomhet så vil jeg leve, og oppleve morgendagen

Og Rutka skulle få skrive igjen. Siste notat er ført 24. april. «Jeg kjeder meg. I hele dag har jeg gått rundt i rommet. Jeg har ingenting å gjøre,» var hennes siste ord.

I august ble hun hentet av tyskerne, og sendt til Auschwitz. Det antas at hun ble drept da hun nådde leiren.

GIS UT: Dagboka gis i første rekke ut på polsk, engelsk og hebraisk.
ORIGINALEN: Dette er Rutkas dagbok.