Rutkas (14) dagbok kom fram etter 60 år

Døde i Auschwitz. Venninnen fant boka under gulvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): «Grepet rundt oss blir strammere og strammere. Jeg er forvandlet til et dyr som venter på å dø,» skrev jødiske Rutka Laskier i 1943.

Den polske jenta var da fjorten år, og ble ikke eldre. Kort tid etter ble hun hentet av tyskerne og sendt til Auschwitz. Mandag ble dagboka presentert for Israels Holocaustsenter Yad Vashem, 64 år etter at Rutka skrev sine siste linjer.

Gjemte boka

Rutka fryktet for livet, og hadde avtalt med venninnen Stanislawa Sapinska at hun skulle gjemme boka på et avtalt sted så venninnen kunne finne den.

- Hun ville at dagboka skulle overleve, selv om hun selv ikke fikk leve, så verden skulle få vite hvordan jødene led, forklarer Sapinska, nå 82 år gammel, til Reuters.

Hun fant boka under tregulvet i huset i den polske byen Bedzin, som avtalt. Men hun holdt boken for seg selv. Hun forklarer til nyhetsbyrået AP at boka ble et kjært minne, og at hun følte innholdet var for privat til å publiseres.

Boka er en beretning om krigen, men den er også dagboka til en fjorten år gammel jente, med det som dermed hører med av gutter og kjærlighet. Den dekker fire måneder av livet hennes, fra januar til april 1943.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer