Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valget i Nederland

Rutte: - En seier over populismen

Lettet statsminister på valgvake.

Erklærer seier: Statsminister Mark Rutte og hans høyreliberale parti VVD ligger an til å vinne valget i Nederland. Foto: NTB scanpix
Erklærer seier: Statsminister Mark Rutte og hans høyreliberale parti VVD ligger an til å vinne valget i Nederland. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nederland sa: «Whoa! Stop!» til den gale formen for populisme, sier statsminister Mark Rutte på en valgvake, melder NRK.

- Vi ønsker å følge retningen vi har - sikkert, stabilt og velstående, uttaler Rutte, skriver NRK.

Bedre enn meningsmålingene

Han ble mottatt med stor jubel da han holdt seierstalen onsdag kveld. Ifølge en valgdagsmåling ligger Ruttes parti VVD an til å bli størst i valget i Nederland med 31 av 150 seter i nasjonalforsamlingen.

Det er vesentlig bedre resultat enn hva meningsmålingene før valget tydet på.

Og når 93,2 prosent av stemmene er talt opp ligger det endelige valgresultatet an til å bli enda bedre enn valgdagsmålingene viser. Høyreliberale VVD ligger an til å få 33 av de 150 setene i nasjonalforsamlingen.

Dermed kan Rutte nå brette opp ermene for regjeringsforhandlinger som kan trekke ut i både uker og måneder. Han vil ha nok av samtalepartnere å velge blant – hele 13 partier ligger an til å få seter i nasjonalforsamlingen.

Wilders erkjenner nederlag

Høyrepopulisten Geert Wilders og hans parti PVV ligger an til å få 20 seter i parlamentet, noe som vil gjøre dem til landets nest største parti.

Wilders gratulerte natt til torsdag Rutte med valgseieren, og utpekte ham til valgets vinner, samtidig som han ikke skjulte sin egen skuffelse.

- Vi er blant valgvinnerne, men jeg ville naturligvis heller at vi var det største partiet. Vi fikk ikke de 30 plassene vi håpet på, sier Wilders.

Han gjentar det han har påpekt gjennom valgkampen: Han ser på det som en seier at hans parti har påvirket politikken i Nederland i stor grad.

Wilders sier også at han er stolt av resultatet fordi partiet hans, tross alt, har økt antall plasser med 25 prosent. Han ta gjerne imot invitasjoner til samarbeid med andre partier, og han er klar til å bidra i regjering om han blir bedt om det.

- Hvis det ikke går vil vi støtte regjeringen når det trengs i saker som er viktige for oss, sier Wilders.

De fleste av landets mange partier har lovet at et samarbeid med antiislamisten Wilders ikke kommer på tale.

Grønt parti fram

Når 93,2 prosent av stemmene er talt opp ligger Wilders PVV an til å bli det neste største partiet. Hakk i hæl følger det sosialliberale partiet D66 og det kristendeomkratiske partiet CDA, som begge ligger an til å sikre seg 19 seter.

GroenLinks, som tilsvarer vårt MDG, ser også ut til å kunne feire. De går kraftig fram og ligger an til å få 14 seter i nasjonalforsamlingen.

- Dette er et fantastisk resultat for oss, en historisk seier, sier partileder Marjolein Meijer, ifølge nyhetsbyrået AP.

Men der det er valgvinnere er det også valgtapere og valgets store taper i Nederland er det nederlandske Arbeiderpartiet, PvdA. De ligger foreløpig an til å få 9 seter i nasjonalforsamlingen.

Det er en kraftig tilbakegang fra de 38 setene de sikret seg etter valget i 2012.

Statsledere fornøyde

Valgresultatet får varm mottagelse blant europeiske statsledere. I natt ringte Tysklands statsminister Angela Merkel til Mark Rutte for å gratulere.

- Jeg ser fram til å fortsette samarbeidet som venner, naboer og europeere, skal hun ha sagt, ifølge hennes talsperson Steffen Seibert.

Andre europeiske ledere legger ikke skjul på at de er lettet over at Wilders ikke ble valgets vinner.

- Et valg for Europa, et valg mot ekstremister, oppsummerte president i EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker.

- Økt valgoppmøte og en klar seier i Nederland for det vi kan betegne som det anstendige sentrum. Oppmuntrende for alle, skriver tidligere stats- og utenriksminister i Sverige, Carld Bildt, på Twitter.

- Gratulerer til det nederlandske folk med å stanse framveksten av det ytterste høyre, skriver Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault på Twitter.

(Dagbladet/NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media