LIGGER GODT AN: Statsminister Mark Rutte og hans høyreliberale parti VVD ligger an til å vinne valget i Nederland.  Foto: NTB scanpix
LIGGER GODT AN: Statsminister Mark Rutte og hans høyreliberale parti VVD ligger an til å vinne valget i Nederland. Foto: NTB scanpixVis mer

Første valgdagsmåling klar:

Rutte i tet, skuffelse for Wilders

Statsminister Mark Rutte og hans høyreliberale parti VVD ligger an til å vinne valget i Nederland, mens høyrepopulisten Geert Wilder og hans parti PVV gjør det svakere enn forventet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Onsdag er det valg til ny nasjonalforsamling i Nederland, og valglokalene stengte klokken 21.00.

Statsminister Mark Rutte og partiet VVD ligger an til å bli størst i valget i Nederland med 31 av 150 seter i nasjonalforsamlingen, ifølge en valgdagsmåling onsdag kveld.

Tre partier ligger på delt andreplass med 19 seter hver, viser målingen, som er gjennomført av Ipsos for fjernsynskanalene NOS og RTL. De tre er Geert Wilders høyreorienterte parti PVV, det sosialliberale partiet D66 og det kristendemokratiske partiet CDA.

Svakere enn forventet for Wilders

Det er et svakere resultat enn forventet for høyrepopulisten Geert Wilders og hans parti PVV. Selv om 19 seter er en oppgang sammenlignet med forrige valg i 2012, er det svakere enn på de siste meningsmålingene.

Oppslutningen om PVV lå opp mot 35 seter på målinger som ble gjort i fjor høst, men siden nyttår har tendensen vært fallende. Wilders mener likevel at han uansett har vunnet fordi andre partier har begynt å etterape ham, skriver NTB.

SVAKERE ENN FORVENTET:  Høyrepopulisten Geert Wilders og hans parti PVV ligger på en delt andreplass med to andre partier, viser en valgdagsmåling onsdag kveld. Foto: NTB scanpix
SVAKERE ENN FORVENTET: Høyrepopulisten Geert Wilders og hans parti PVV ligger på en delt andreplass med to andre partier, viser en valgdagsmåling onsdag kveld. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Vi har satt vårt preg på valget. Alle snakker om våre saker, sa Wilders da han avla stemme onsdag morgen.

Han fastholdt at partier som PVV var kommet for å bli, og at det samme ville vise seg i Frankrike og Tyskland, uansett utfall i det nederlandske valget.

Lover mer kamp

Like før klokken 22 onsdag delte Geert Wilders en Twitter-melding der han lover statsminister Rutte mer kamp.

- Takk PPV-velgere. Vi har vunnet seter. Rutte har ikke sett det siste av meg, skriver han på Twitter.

Den store taperen

Den store taperen i valget er sosialdemokratiske PvdA.

Ifølge valgdagsmålingen onsdag kveld mister PvdA mer enn tre av fire seter i nasjonalforsamlingen, og faller til 9 mandater fra dagens 38.

Det grønne partiet GroenLinks ligger an til å få 16 mandater, en firedobling fra valget i 2012.

Høy valgdeltakelse

Valgdeltakelsen i Nederland har vært høy. Klokka 13.45 onsdag kunne gallupinstituttet Ipsos melde at én av tre velgere hadde avgitt stemme, en betydelig økning sammenlignet med forrige valg i 2012.

Mark Rutte er inne i sin andre periode som statsminister. Hans høyreliberale parti VVD fikk 26,6 prosent av stemmene ved valget i 2012.

Rutte advarte velgerne mot å ta en VVD-seier på forskudd. I et forsøk på å mobilisere så mange hjemmesittere og tvilere som mulig sa han at det var fare for at nederlenderne torsdag morgen ville stå opp og finne ut at «Geert Wilders leder det største partiet».

Da Rutte avla stemme, snakket han om hvordan man nå hadde en mulighet til «å stanse feil type populisme».

- Dette er det tredje valget, etter brexit og etter valget i USA. Vi har kommende valg i Frankrike og Tyskland. Dette er en sjanse for et stort demokrati som Nederland til å hindre en dominoeffekt som medfører feil type populisme, sa Rutte.

Valget følges med argusøyne av omverdenen og ses på som en indikasjon på hvor sterke de høyrepopulistiske strømningene er i Europa foran valgene i Frankrike og Tyskland.

- Mer makt til sentrum

Sentrum er den store vinneren i valget i Nederland, mener valgforsker Frank Aarebrot. Han tror utfallet vil bli en sentrum-høyre-koalisjon med fire partier.

- De som har gått fram, er de tradisjonelle sentrumspartiene, sier Aarebrot til NTB.

I en valgdagsmålingen Ipsos har gjort for fjernsynskanalene NOS og RTL, går D66, som ligner Venstre i Norge, og CDA, som ligner KrF i Norge, fram med til sammen 13 mandater, påpeker han. Samtidig går det høyreliberale regjeringspartiet VVD tilbake, mens venstresiden holder seg stabil fordi framgangen til det grønne partiet GroenLinks veier opp for tilbakeslaget for arbeiderpartiet PvdA.

- Det du vil få som en sannsynlig regjeringsdannelse, er VVD sammen med CDA, D66 og GroenLinks. De fire partiene har flertall i det nye andrekammeret. Det blir en sentrum-høyre-koalisjon, med andre ord noe som ligner på statsminister Erna Solbergs drøm, men som hun ikke kan realisere. Det blir mer makt til sentrum, sier Aarebrot til NTB.

Han tror et samarbeid med de mer høyrevridde partiene VDD og CDA kan bli lettere å svelge for GroenLinks fordi Parisavtalen har gjort det lettere å få gjennomslag for miljøkrav.