Ruud og Rye anmeldt

En sint investor har anmeldt barberhøvelgründerne Tom Ruud og Reinhard Rye for villedende markedsføring. Investoren har forklart politiet at han kjøpte barberhøvelaksjer på bakgrunn av informasjon fra R&R, som han hevder viste seg ikke å være riktig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anmeldelsen ble registrert ved oslopolitiets økonomiavsnitt like før jul. Denne uka ble den oversendt Økokrim.

Dette er den første anmeldelsen fra en profesjonell investor i forbindelse med salg av Ruud&Rye-aksjer. Det er også den første anmeldelsen rettet mot R&R i den såkalte aksjeskandalen.

- Vi har overhodet ingenting å frykte, sier Tom Ruud til Dagbladet.

  • Dagens Næringsliv avslørte i fjor høst at småsparere ble lurt til å kjøpe R&R-aksjer til overpris. Fem personer er siktet for villedende markedsføring i saken - tre har tilknytning til NT-Assuranse i Verdal og to til Aker Brygge Invest i Oslo. Et stort antall småsparere har anmeldt personene i Verdal.

- Det tikker stadig inn nye anmeldelser. Så langt har vi registrert over tretti, sier politiadvokat Roar Østby til Dagbladet.

Falskt intervju

Den profesjonelle investoren anmeldte R&R etter en reportasje i Dagbladet den 14. desember.

Der framgikk det at investorer, gjennom et fiktivt intervju i finansbladet Kapital, ble lurt til å tro at den britiske finanskjempen Hanson Capital ville investere millionbeløp i R&R. Det skjedde ved at en ansatt i Hanson, Adolfo Alvarado, utga seg for å være selskapets talsmann, da Kapitals journalist ringte. Artikkelen sto på trykk i Kapital i august 1998, få uker før en meget viktig emisjon i R&R.

Tom Ruud bekreftet overfor Dagbladet at R&R betalte Alvarado 4000 dollar. Ruud benektet at Alvarado ble betalt for å føre Kapital og leserne bak lyset ved å lyve om Hansons engasjement i R&R.

- Vi betalte ham for at han var døråpner overfor ledelsen, sa Ruud til Dagbladet.

God oversikt

Etter det Dagbladet forstår, har investoren som anmeldte R&R, levert dokumenter til politiet som han mener kan dokumentere hans framstilling av saken.

Økokrim hadde i utgangspunktet regnet med å gjøre et påtalevedtak kjent for de siktede i løpet av jula.

- Vi ønsker imidlertid å gjennomføre en avsluttende runde med de siktede. Vi mener vi har god oversikt, men det tar trolig noen uker før påtalevedtaket er klart, sier Østby til Dagbladet.

Tidligere i høst ble R&R/Unilevers nye barberhøvel lansert i Storbritannia og Irland.

- Lynx-høvelen har vært for kort tid på markedet til at vi kan si noe sikkert om hvordan dette går. Men tilbakemeldingene er oppløftende, sa Patrick Cairns i Unilever til Dagbladet like før jul.

<B>GRÜNDERE:</B> Tom Ruud og Reinhard Rye er anmeldt av en profesjonell investor. - Vi har ingenting å frykte, sier Tom Ruud.