RV-Aslak inn i bystyret

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): RV-leder Aslak Sira Myhre har tatt Stavanger med storm. Alt tyder på at den unge kommunisten - og en til! - kommer trampende inn i bystyret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er helt sinnssykt. Jeg er veldig fornøyd, sa Myhre seint i går kveld.

Da var 14 prosent av stemmene opptalt, og resultatet tydet på at kommunistene kommer inn i det ellers ganske blå bystyret med hele tre representanter!

- Nå har jeg tro på at vi får inn i hvert fall to, sier en gledesstrålende Aslak Sira Myhre på valgvake i Oslo.

- Det har vært jævlig god stemning i valgkampen, og vi har virkelig vært synlige i Stavanger. Nå viser resultatene at folk har hørt på det vi sier, og ikke sett på hvordan vi ser ut, sier Myhre.

Skrev autografer

Det er denne typen replikker som har skapt Aslak-effekten i Stavanger. De siste to-tre ukene har lederen av Rød Valgallianse reist rundt og laget furore i sitt hjemfylke.

Den langhårede bråkebøtta med alle banneordene har fått boltre seg i mediene, irritert andre politikere grenseløst og sjarmert tenåringsjentene så mye at han har måttet skrive autografer etter skoledebattene.

- Det at jeg er en hjemvendt rikskjendis har nok slått ut positivt. Jeg er fra Stavanger, er ikke så gammel og snakker et språk folk forstår. Det liker ungdom, og når jeg blir angrepet av andre politikere fordi jeg ikke snakker uforståelig politikerspråk, liker ungdommene det enda bedre, sier Myhre.

Selv om han har fått kultstatus i hjemfylket, vil ikke 28-åringen gi seg selv all ære for RV-suksessen.

Første RV-er

- Jeg ble selv tatt på senga av Aslak-fokuseringen i Stavanger, men jeg tror ikke det hadde vært mulig å lage sånn sirkus uten et godt innhold. At vi er blitt så sterkt fokusert henger også sammen med budskapet, sier Myhre.

Ingen RV-er har noensinne sittet i Stavanger bystyre. Aslak Sira Myhres oppgave blir, ifølge ham selv, å lage bråk. Han vil stille de andre politikerne til veggs og tvinge dem til å bruke pengene de har lovet.

- Jeg gleder meg til å stille på første bystyremøte.

- Hva skal du gjøre da?

- Kle av dem, håper jeg. Ingen skal ha lest sakspapirene bedre enn meg, sier Aslak Sira Myhre.