RV-tale på Youngstorget 1. mai

Aslak Sira Myhre lover å dundre løs mot Ap-regjeringen fra arbeiderbevegelsens aller helligste talerstol, når han nå får muligheten 1. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er første gang i historien en RV-leder slipper til på Youngstorget på arbeidernes dag. Dagsavisen skriver at han akter å komme med knallhard kritikk av Ap-regjerningens sykehusreform og privatiseringen av Statoil.

- Jeg må jo kunne ta opp Arbeiderpartiets politikk, hvis ikke kastrerer de dagen fullstendig. Jeg kommer til å kritisere Norges utenriks- og innenrikspolitikk, sier Sira Myhre til avisen.

Dette liker LO dårlig.

- Det vil være et brudd på god folkeskikk. Jeg kan ikke sensurere noen, men jeg går ut fra at alle vi har invitert til å tale, frastår fra å angripe andre, sier LOs leder i Oslo, Kleiv Fiskvik til Dagsavisen.

I tillegg til Sira Myhre skal SV-leder Kristin Halvorsen, utenriksminister Thorbjørn Jagland og konserntillitsvalgt Rolf Utgård i Kværner tale på 1. mai.

Utgård er også medlem av RV, og partiet står dermed for halvparten av talerne på Youngstorget.

- Dette er ikke noe unikt. Det er bare en anerkjennelse av at RV er en del av venstresida, sier Berit Moen i Norsk Tjenestemannslag.

Det var slett ingen selvfølge at Jagland fikk stå på talerstolen på Youngstorget. Det var kun et knapt flertall på LO-møtet som ville ha Ap-lederen på talerstolen.

- Jagland er så upopulær i fagbevegelsen at LO må gjøre mye for å få ham inn på programmet, sier Sira Myhre til Klassekampen.

Han tror dette er en av grunnene til at han ble valgt som en av fire talere av representantskapet i Oslo LO mandag kveld.