Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rwanda ber om hjelp etter vulkanutbrudd

Rwanda appellerte lørdag til det internasjonale samfunnet om øyeblikkelig hjelp til nærmere en halv million mennesker som er på flukt fra et vulkanutbrudd i Goma i nabolandet Kongo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rødglødende lava har på det nærmeste ødelagt Goma etter utbruddet torsdag i Nyiragongo-vulkanen like utenfor byen, og merkbare skjelv fortsatte lørdag å ryste bakken på begge sider av grensa.

«Den rwandiske regjeringen gjør alt den kan, men den kan ikke greie denne enorme jobben på egen hånd», heter det i en erklæring som landets utenriksdepartement sendte ut over radio.

Tusener av mennesker har verken fått mat eller drikkevann siden utbruddet startet, og mange lider på grunn av den kraftige røyken. I panikken har også mange barn kommet bort fra foreldrene.

USA, Storbritannia og Belgia har alle lovet å sende nødhjelp for å bidra til å dempe den voksende humanitære katastrofen. USA skulle lørdag sende den første lasten med gassmasker, tepper og ferskvann.

Gisenyi i fare

Lavaen har fortsatt å strømme ut siden torsdag, og bistandsorganisasjoner advarer om at også Gisenyi i Rwanda, der mange flyktninger er kommet, kanskje må evakueres.

Borgermesteren i Gisenyi, Fidele Mitsindo, sa at rystelsene i bakken ble stadig sterkere. En sprekk åpnet seg i bakken i løpet av natten og minst ett hus raste sammen.

FN har oppfordret folk til å forflytte seg videre mot øst mot byen Ruhengeri, og ikke hope seg opp i Gisenyi, særlig hvis Gisenyi også blir utsatt for utbruddet.

Et stort antall mennesker prøvde å ta seg tilbake til Goma gjennom den svartbrente skogen lørdag morgen, men de greide ikke å finne en vei gjennom lavaen.

FN-representanter mener at om lag 45 mennesker har mistet livet i katastrofen, som er det verste utbruddet i Nyiragongo-vulkanen siden 1977. Da mistet om lag 2.000 mennesker livet.

Nyiragongo-vulkanen, som er 3.400 meter høy, regnes for å være Afrikas farligste vulkan.

Goma rasert

Lavaen strømmet tvers gjennom Goma og etterlot seg et spor av ødeleggelse og branner.

- Byen er bortimot rasert. Det er områder som er urørt, men dessverre gikk lavaen tvers gjennom de områdene der det bor flest folk, sa Peter Hornsby, som er logistikk-offiser i FNs fredsstyrker i det krigsherjede Kongo.

Ifølge Røde Kors er 80 prosent av bygningene i Goma, som normalt har 400.000 innbyggere, rasert. Både kaianlegget ved Kivu-innsjøen, de viktigste elektriske kraftverkene og to av byens pumpestasjoner er ødelagt.

Lørdag morgen hadde de to hovedstrømmene av lava gjennom byen bremset opp, men lavaen fortsatte å renne friskt andre steder. Ekspertene frykter at lava i Kivu-innsjøen kan utløse eksplosjoner i giftig gass som ligger under sjøbunnen.

NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!