Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rwanda bryter med Frankrike

Fransk dommer beskylder presidenten for nedskyting av fly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Regjeringen i Rwanda har besluttet å bryte de diplomatiske forbindelsene med Frankrike på bakgrunn av den franske rettslige etterforskningen av drapet på Rwandas daværende president Juvenal Habyarimana i 1994, heter det i en uttalelse fra det franske utenriksdepartemenetet.

Bruddet får effekt fra mandag.

- Vi beklager dette, men tar alle nødvendige skritt i forbindelse med denne avgjørelsen, heter det i en kort uttalelse fra Det franske utenriksdepartemenet fredag.

Forlater landet

Frankrikes ambassadør i Rwanda, Dominique Decherf, vil forlate landet lørdag kveld. Resten av de 29 ansatte ved ambassaden i Kigali reiser på mandag, opplyser Serge Kulmicht som er sikkerhetssjef ved ambassaden til nyhetsbyrået Associated Press.

Utstedte arrestordre

Onsdag utstedte den fransk domstolen Tribunal de Grande Instance en arrestordre på ni fremtredende rwandiske tjenestemenn, mistenkt for å ha planlagt nedskytingen av Rwandas daværende president Juvenal Habyarimanas fly den 6. april 1994.

Nedskytingen var en av faktorene som utløste folkemordet i Rwanda, som i hovedsak fant sted mellom 6. april og til midten av juli 1994.

BRYTER FORBINDELSEN MED FRANKRIKE: Rwandas nåværende president Paul Kagame er svært lite fornøyd med beskyldningene fra Jean-Louis Bruguiere, og har blant annet kalt ham en «svindler og politiker». Foto: REUTERS
BRYTER FORBINDELSEN MED FRANKRIKE: Rwandas nåværende president Paul Kagame er svært lite fornøyd med beskyldningene fra Jean-Louis Bruguiere, og har blant annet kalt ham en «svindler og politiker». Foto: REUTERS Vis mer

Dommeren Jean-Louis Bruguiere ved Tribunal de Grande Instance i Paris har i lengre tid etterforsket drapet på Rwandas eks-president Habyarimana. Bruguiere mener at Rwandas nåværende president Kagame og ni av hans støttespillere bør tiltales for drapet på Habyarimana.

Årsaken til at nedskytingen undersøkes av en fransk domstol er flyets mannskap var fra Frankrike. Familiene til de to pilotene og mekanikeren, som alle døde i flystyrten, gikk til sak for å oppklare omstendighetene rundt flystyrten i 1998.

Tilbakekalte ambassadøren

Rwanda tilbakekalte sent torsdag sin ambassadør Emmanuel Ndagijimanam fra Paris for konsultasjoner, ifølge den rwandiske diplomaten Parfait Gahamanyi. Tjenestemennene som er satt i søkelyset av den franske undersøkelsen har tette bånd til Rwandas sittende president Paul Kagame, og bestemmelsen om å underske Habyarimanas død har økt spenningen mellom de to landene.

Rwandas justisminister Tharcisse Karugarama sier bestemmelsen om å bryte de diplomatiske forbindelsene mellom de to landene er et svar på fransk «trakassering».

- Det er ingen grunn til at vi skal ha diplomatiske forbindelser med et land som forsøker å destabilisere regjeringen i Rwanda, sier Karugarama til AP.

Sentralt mysterium

Etter nedskytingen av Habyarimanas fly i 1994, satte militante hutuer raskt opp veisperringer i hovedstaden Kigali, og begynte dagen etter, den 7. april, folkemordet på tutsier og moderate hutuer. Dødstallene er fremdeles usikre, men det anslås å ligge et sted mellom 800.000 og 1.1 million.

Spørsmålet om hvem som sto bak nedskytingen av presidentens fly har vært et sentralt mysterium i etterkant av folkemordet i Rwanda. Spekulasjonene har fokusrt på om det kan ha dreid seg om nåværende president Kagames tutsistyrker, eller om det kan ha dreid seg om Hutuer som kalkulerte med at nedskytingen skulle forårsake voldelige aksjoner mot tutsiene.

Rwandas Patriotiske Front, RPF, ledet av Paul Kagame, veltet hutu-ekstremistene og stanset folkemordet i 1994.

Beskylder Kagame

Ifølge Bruguieres rettslige ordre, var det Rwandas sittende president Paul Kagame som angivelig ga den endelige ordren om å skyte ned Juvenal Habyarimanas fly.

- Den endelige ordren om å skyte ned presidentens fly ble gitt av Paul Kagame selv under et møte som ble holdt i Mulindi den 31. mars, skriver Bruguiere i en begjæring om arrestordre av Kagame.

Fransk lov gir imidlertid immunitet til sittende statsledere, og dette forhindrer juridiske myndigheter fra å kunne arrestere Kagame.

James Kabarebe og Charles Kayonga som er blant de ledende tjenestemenn i Rwandas forsvar er også satt i søkelyset av den franske domstolen. Kapteinen i presidentens livgarde, Franck Nziza, og Eric Hakizimana i Rwandas hemmelige tjenester er også mistenkt for å ha deltatt i planleggingen av nedskytingen.

Anstrengt forhold i lengre tid

Frankrike etterga Rwandas gjeld på 57 millioner dollar tidligere i år, men relasjonen mellom de to landene har vært anstrengt i lengre tid. Kagame har beskyldt Frankrike for å ha gjort alt for lite for å stanse folkemordet i 1994.

Paul Kagame har de siste dagene kommet med voldsomme utbrudd mot Jean-Louis Bruguiere, og blant annet kalt ham en «svindler og politiker» i et intervju med den franske radiostasjonen France Culture. Kagame lovet også at forholdet mellom de to landene ville ta skade som en følge av beskyldningene i intervjuet med den franske kulturkanalen.

DEMONSTRANTER: Tusenvis av demonstranter var tidligere i uka ute og viste sin motstand mot beskyldningene om atpresident Paul Kagame var ansvarlig for nedskytningen av Habyarimanas fly i 1994.
HABYARIMANAS PORTRETT: Nedskytningen av presidentens fly i 1994 var en medvirkende faktor til å utløse folkemordet i Rwanda i 1994. Soldaten til venstre tilhører Rwandas Patriotiske Front (RPF)
FOLKEMORD: Det finnes ingen nøyaktige tall for hvor mange som mistet livet under folkemordet i Rwanda i 1994, men tallene anslås å ligge mellom 800.000 og 1,1 million mennesker.
DOMMER: Jean-Louis Bruguière ved domstolen Tribunal de Grande Instance i Paris mener Rwandas president Paul Kagame var ansvarlig for nedskytningen av Juvenal Habyarimanas fly i 1994. Bruguière er også kjent for å ha fanget en av verdens mest ettersøkte terrorister, Sjakalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!