Rwanda henretter 33 for folkemord

Rwandiske myndigheter vil henrette 33 mennesker dømt for folkemord begått i 1994.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er besluttet at de første 33 dømte vil bli henrettet i offentlighet fredag morgen, het det i den statlige radiomeldingen tirsdag. Radiostasjonen siterte et kommunike fra et ekstraordinært regjeringsmøte som ble holdt mandag.

Lærepenge

Hutu-ekstremister slaktet ned rundt 800.000 mennesker - hovedsakelig tutsier som utgjør minoriteten i landet og moderate hutuer - i løpet av en tre måneders tid i 1994.

- Henrettelsene vil være en viktig lærepenge for folk som ikke respekterer andres liv, ble det sagt i radiomeldingen. I kommunikeet advarte regjeringen eksisterende hutu-militsgrupper. Regjeringen understreket at forfølgelsen av ansvarlige for folkemord fortsetter.

Fotballstadion

Henrettelsene skal skje på et fotballstadion i Kigali og fire andre byer i det sentralafrikanske landet.

Ifølge radiostasjonen hadde president Pasteur Bizimungu avvist bønnen om amnesti for de dømte på regjeringsmøtet mandag. Det er ikke klart hvordan henrettelsene skal fullbyrdes, men diplomater i landet mener det høyst sannsynlig blir ved skyting.

Rettsoppgjøret etter massakrene startet i desember 1996, og en rekke personer er allerede dømt til døden for å ha deltatt aktivt i massakrene.

De overfylte fengslene i Rwanda er beryktet for dårlig standard. Rundt 130.000 fanger, hovedsakelig hutuer, venter på å bli stilt for retten i oppgjøret etter massakrene.

(NTB-Reuters)