EDDERKOPP: Presidentfruen var svært delaktig i planleggingen av folkemordet, som tok livet av nærmere en million mennesker. Foto: AFP/Scanpix
EDDERKOPP: Presidentfruen var svært delaktig i planleggingen av folkemordet, som tok livet av nærmere en million mennesker. Foto: AFP/ScanpixVis mer

Rwanda jubler etter arrestasjonen av «Fru Folkemord»

Tidligere presidentfrue trakk i trådene da hennes eget folk ble slaktet ned av sine naboer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Agathe Habyarimana, «Lady Genocide», ble i går arrestert av fransk politi, siktet for å ha vært delaktig i gjennomføringen av folkemordet i Rwanda i 1994. Det melder Al Jazeera.

Rwandiske myndigheter har lykkes i å slå kloa i flere av bakmennene og -kvinnene som sørget for at folkemordet kunne finne sted. I oktober i fjor ble Idelphonse Nizeyimana arrestert. Han ledet etterretningstjenesten i landet under folkemordet, og var ansvarlig for groteske nedslaktinger av sine landsmenn.

Nærmere én million tutsier og moderate hutuer ble regelrett slaktet ned av Interahamwe-milits og vanlige folk, hjernevasket av massive propagandakampanjer, i løpet av omkring 100 grusomme dager.

«Kill the cockroaches», kunne befolkningen høre dag ut og dag inn.

Habyarimanas mann, Júvenal, var president i Rwanda da grusomhetene blusset opp. Det var nedskytingen av et fly med ham selv og Burundis president Cyprien Ntaryamira som sparket grusomhetene i gang.

Hutu-majoriteten brukte dødsfallet, som det i ettertid har kommet fram at trolig ble utført av diktatorens egne hærstyrker, for det det var verdt - og argumenterte for at drapet var det endelige bevis på at tutsiene skulle utslette hutuene og ta over landet.

EdderkoppFru Habyarimana ble fløyet ut av franske styrker tre dager etter drapet på ektemannen, og kunne betrakte folkemordet på trygg avstand.

Den tidligere presidentfruen har konsekvent nektet delaktighet i folkemordet, men det hersker vitenskapelig konsensus om at presidentfruen var en regelrett edderkopp i spillet bak grusomhetene.

PENGESTERK: Agathe Habyarimana levde herrens glade dager i Frankrike under og etter folkemordet. Foto: EPA/Scanpix
PENGESTERK: Agathe Habyarimana levde herrens glade dager i Frankrike under og etter folkemordet. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Det endelige målet var å utslette tutsiene, og skape et raserent Rwanda.

Presidentfruens rolle i folkemordet er som et sentralt medlem i den såkalte Akazu-klikken - en gruppe svært mektige hutuer, som orkestrerte mye av grusomhetene.

Gruppa besto av familiemedlemmer og andre fra presidentparets hjemområde; et kjent fenomen hos afrikanske makthavere, som lar stammetilhørighet og familiær tilknytning spille svært stor rolle i politikken.

Arrestasjonen har utløst jubelstemning hos rwandiske myndigheter.

- Vi vil ha henne for retten i Rwanda, for det her hun forgrep seg på det rwandiske folk, sier Jean Bosco Mutangana, leder for Rwandas myndighet for oppsporing av folkemordmistenkte.

Det er imidlertid tvilsomt om Frankrike vil utlevere Habyarimana, da soningsforholdene i Rwanda er høyst kritikkverdige.

Habyarimana er nå løslatt mot kausjon.

Fransk støtte
Frankrikes president Nicolas Sarkozy besøkte nylig Rwanda, i et forsøk på å bedre det iskalde forholdet landene imellom. Han innrømmet da at Frankrike gjorde grove feil mens grusomhetene sto på.

Rwandas president Paul Kagame brøt de diplomatiske forbindelsene til Frankrike, etter at Frankrike lenge har nektet å beklage at landet bisto hæren, som deltok i folkemordet - og ikke sivilbefolkningen som ble slaktet ned - med våpen og støtte.

Når franske styrker omsider gikk inn i Rwanda, endte de opp med å for en stor del beskytte overgriperne, ikke ofrene.

OVERGREP: Kvinner og barn ble slaktet ned under folkemordet. Disse overlevde, og er avbildet på et sykehus i Ruhengeri. Foto: AP/Scanpix
OVERGREP: Kvinner og barn ble slaktet ned under folkemordet. Disse overlevde, og er avbildet på et sykehus i Ruhengeri. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Og presidentfruen fikk slett ikke verken bot eller straff av franske myndigheter da hun ankom landet etter å ha sparket igang grusomhetene i sitt hjemland.

Heller fikk hun 230 000 franc i gave, penger president Francois Mitterand tok fra et støttefond for rwandiske flyktninger.

Menneskene som sto bak nedslaktingen av sivile basert på en etnisk inndeling som ikke lenger er gyldig i Rwanda - men som kan spores tilbake til de belgiske kolonistene, som foretrakk tutsiene da de «så mer europeiske ut».

Verdenssamfunnet forble passive da en liten kontingent FN-soldater, uten verken våpen eller myndighet til å stå opp mot militsen, befant seg i Rwanda mens sivile ble slaktet ned rundt dem.

Lukket øynene
Generalløytnant Roméo Dallaire, som var øverste ansvarlig for styrken, har i svært kritiske ordelag gått ut mot feighet fra FNs, USAs og Europas side. Han advarte også FN før folkemordet inntraff, uten å bli hørt.

Leiesoldatselskapet Executive Outcomes tilbød seg å gå inn i Rwanda - som de gjorde i Sierra Leone og Angola - for en langt lavere pris enn det en FN-styrke ville kostet.

Men FN og USA, livredde for å gjenta tabbeaksjonen i Somalia - for mange kjent fra «Black Hack Down» - vendte både det ene og andre kinnet, øynene og ørene vekk.

FN nektet også konsekvent å bruke ordet «folkemord», for å unngå forpliktelsene som ville fulgt med.

Daværende president Bill Clinton uttalte senere, i etterpåklokskapens lys, at «dette skjedde ikke under min regjering - det skjedde under meg», uten at det hjalp spesielt for de flere hundre tusen menneskene som for lengst var blitt drept.

ULYKKELIG: Generalløytnant Roméo Dallaire ba et utall ganger om flere soldater, utvidet mandat og internasjonal oppmerksomhet til grusomhetene han så rundt seg. Men ingen gadd å høre etter. Foto: AP/Scanpix
ULYKKELIG: Generalløytnant Roméo Dallaire ba et utall ganger om flere soldater, utvidet mandat og internasjonal oppmerksomhet til grusomhetene han så rundt seg. Men ingen gadd å høre etter. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Det er ikke kjent når presidentfruen må møte for retten. Ifølge Al Jazeera har Rwanda enda ikke sendt en formell utleveringsbegjæring.