«Rwanda var for lite. Det var for lite og for svart»

20 år etter folkemordet ligger hodeskaller og skjeletter åpent fremme. Slik at Rwanda aldri skal glemme nedslaktingen av mer enn én million mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Folk ankom i små grupper, sakte frem fra eukalyptustrærne bak skolen. Noen av dem var skadet. Det var en jente, seks år, med et machete-kutt i hodet, og en gutt med et åpent skuddsår i skulderen. Han gråt ikke. Snart var det mennesker over alt. Da klasserommet var fullt ble skolegården inntatt. De var på FN-grunn, og trodde ingen ville våge å ta seg inn. (...) Det var fredag den 8. april 1994. Her i Kicukiro, og over alt ellers i byen, flyktet folk fra terroren, til kirker, til skoler og til sykehus».

I «A people betrayed» beskriver Linda Melvern starten på det som skulle bli et hundre dagers helvete, der ekstremister fikk med seg store deler av Hutu-befolkningen i en ekstrem voldsorgie mot Tutsi-minoriteten i Rwanda.

To dager tidligere var flyet med president Júvenal Habyarimana skutt ned rett før landing i Kigali. Alle ombord omkom, men attentatet var bare starten: Mer enn én million mennesker blir drept den våren og sommeren for 20 år siden.

- Folkemordet var en godt planlagt politisk kampanje for å eliminere en hel folkegruppe - Tutsi-folket, fordi Hutu-ekstremistene ikke ville dele makten med dem. Målet var, for å bruke deres egne skremmende ord; «å skape en ren Hutu-stat». Til slutt importerte de store mengder macheter, trente opp en egen milits og etablerte hat-radio der tutsiene ble omtalt som umenneskelige, som kakkerlakker, sier forfatter og journalist Linda Melvern til Bistandsaktuelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer