KAN FRIKJENNES: Rwandas president Juvénal Habyarimana, ble i 1994 skutt ned i sitt eget fly. Den nåværende presidenten Paul Kagame har blitt bekylt for å ha stått bak angrepet, men etter at en ny fransk undersøkelse viser at Habyarimana ble drept av sin egne, kan han endelig frikjennes for anklagene. Bildet er tatt av hutu-flyktninger i togvogner nær Kisangani i Kongo i 1996. Foto: John Moore / AP Photo
KAN FRIKJENNES: Rwandas president Juvénal Habyarimana, ble i 1994 skutt ned i sitt eget fly. Den nåværende presidenten Paul Kagame har blitt bekylt for å ha stått bak angrepet, men etter at en ny fransk undersøkelse viser at Habyarimana ble drept av sin egne, kan han endelig frikjennes for anklagene. Bildet er tatt av hutu-flyktninger i togvogner nær Kisangani i Kongo i 1996. Foto: John Moore / AP PhotoVis mer

Rwandas president trolig drept av sine egne

Dermed kan nåværende president, Paul Kagame, frikjennes for anklagene om attentat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Raketten som skjøt ned flyet til Rwandas president Juvénal Habyarimana i 1994, ble avfyrt av hans egne styrker, ikke av tutsiopprørerne, ifølge en ny fransk undersøkelse.

Habyarimanas død utløste en massakre som på bare 100 dager kostet livet til 800 000 tutsier og moderate hutuer.

Dersom rapporten er riktig, blir nåværende president Paul Kagame frikjent for anklagene om å ha stått bak attentatet slik de fleste i årevis har trodd.

Konklusjonen til ekspertene bak rapporten er at raketten som traff flyet, ble skutt opp fra en base som tilhørte Habyarimanas egne væpnede styrker, ifølge advokat Bernard Maingain.

De to flygerne på Habyarimanas fly var franske, noe som ga franske myndigheter adgang til å etterforske saken da den skjedde.

Konklusjonen den gang var at åtte soldater som tilhørte Kagames opprørsstyrker, hadde infiltrert basen og skutt en rakett mot flyet.

Den nye undersøkelsen støtter funn som Rwanda selv har gjort om at det var Habyarimanas egne styrker som drepte ham fordi de oppfattet ham som for moderat.

(NTB)