DØMT TIL LIVSVARIG FENGSEL: Bazaramba Francois (t.h.), her med sine forsvarere Ville Hoikkala (t.v.) og Ingrid Heickell (i midten). Foto: AFP/Scanpix
DØMT TIL LIVSVARIG FENGSEL: Bazaramba Francois (t.h.), her med sine forsvarere Ville Hoikkala (t.v.) og Ingrid Heickell (i midten). Foto: AFP/ScanpixVis mer

Rwandisk pastor dømt for folkemord

Må sitte i fengsel i Finland resten av sitt liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||En rwandisk pastor bosatt i Finland er dømt til livsvarig fengsel for delaktighet i folkemordet i Rwanda i 1994.

Tingretten i Porvoo fant fredag François Bazaramba (55) skyldig i folkemord.

Bazaramba ledet den rwandiske baptistkirkens ungdomsavdeling. Han ledet ifølge retten en del av angrepene på tutsier sør i Rwanda og la planer og ga ordrer som førte til at tutsier ble drept.

Han skal dessuten ha vært med på å spre propaganda mot tutsiene. Bazaramba ble imidlertid frikjent for drap på flere navngitte ofre.

Over 800 000 tutsier og moderate hutuer ble drept i folkemordet i Rwanda våren 1994.

- Vil anke Bazarambas forsvarer, advokat Ville Hoikkala, sier hans klient vil anke dommen. Den tidligere pastoren hevder han er uskyldig.

- Han er svært skuffet over dommen, sier Hoikkala.

I alt 68 vitner har avgitt forklaring i saken, som ble innledet i september i fjor. Kun ett av vitnene bor i Finland, og deler av rettsforhandlingene har funnet sted i Rwanda og Tanzania.

Bazaramba mener flere av vitnene ble presset eller torturert i Rwanda til å vitne falskt mot ham. Domstolen sa fredag at den har sett bort fra to vitnemål ettersom den frykter vitnene ble torturert.

Første sak Bazaramba har bodd i Finland siden 2003. Det er første gang en slik sak har vært oppe i en finsk domstol, og rettssaken har kostet Finland minst to millioner euro.

Normalt behandler det finske rettssystemet kun lovbrudd som er begått i Finland. Men finske myndigheter avviste Rwandas krav om utlevering ettersom de fryktet han ikke vil få en rettferdig rettssak.

Den finske domstolen har derfor ført saken med universell jurisdiksjon. Det er en ordning som gjør slike rettssaker mulig i Finland i de tilfellene det dreier seg om svært alvorlige forbrytelser, som krigsforbrytelser, folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, begått i utlandet.

Norsk sak Også det norske rettssystemet kan få en folkemordsak i hendene. Tirsdag ble en mann som har opplyst at han er den ettersøkte rwanderen Charles Bandora, pågrepet på Gardermoen.

Charles Bandora er etterlyst av Interpol og mistenkt for deltakelse i folkemordet i Rwanda.

Han søker asyl i Norge fordi han mener hans liv og helse er i fare hvis han returnerer til hjemlandet.

(NTB)