SPESIELL LOVREGEL: På grunn av lovbestemmelsen «felony murder rule» sitter Ryan Holle nå fengslet på ellevte året. Foto: Oscar Sosa/The New York Times/NTB Scanpix
SPESIELL LOVREGEL: På grunn av lovbestemmelsen «felony murder rule» sitter Ryan Holle nå fengslet på ellevte året. Foto: Oscar Sosa/The New York Times/NTB ScanpixVis mer

Ryan Holle (31) fikk livstidsdom fordi han lånte ut bilen

Nå har han vært ti år bak murene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ryan Holles tragiske skjebne skyldes en serie uhellsvangre omstendigheter:

Etter en heidundrende fest lånte han på morgenkvisten den 10. mars 2003 ut bilen sin, en Chevrolet Metro, til en venn.

Med Holles bil kjørte kameraten tre personer til en privatadresse i Pensacola i Florida, hvor de brøt seg inn for å stjele en safe fra en marihuanaselger.

Da marihuanaselgerens datter under innbruddet ble drept ved å bli slått med et skytevåpen som innbruddstyvene fant i huset, var tragedien komplett.

- Ingen bil, intet mord Som aktor David Rimmer sa det under den påfølgende rettssaken:

- Ingen bil, ingen forbrytelse. Ingen bil, ingen konsekvenser. Ingen bil, intet mord.

Fordi delstaten Florida har en lovbestemmelse som kalles «felony murder rule», ble Holle dømt for mordet selv om han lå og sov nærmere 2,5 kilometer unna da drapet skjedde.

Enkelt forklart går bestemmelsen ut på at den som er involvert i en forbrytelse (felony) også kan dømmes for drap som skjer under utførelsen av denne forbrytelsen.

I England, hvor den skal ha sin opprinnelse, ble den avskaffet i 1957.

Avskaffet i England I USA kritiseres denne regelen skarpt i forbindelse med at det i år er ti år siden Holle ble dømt.

«Alle andre land, inkludert England, India og Canada, har kvittet seg med den på grunn av de utilsiktede konsekvensene», skriver Charles Grodin i avisa The Nation.

Han forteller at han engasjerte seg i saken etter at han leste en artikkel om den i New York Times. Grodin ble opprørt over det han leste.

I New York Times' artikkel står det at Holle i sine første politiforklaringer så ut til å innrømme å ha visst om innbruddsplanene.

Ofrenes rettigheter Ifølge artikkelen i New York Times, fra 2007, hadde omtrent 80 personer på det tidspunktet blitt dømt til døden i løpet av de tre foregående tiårene, for å ha deltatt i en forbrytelse som førte til et mord - uten selv å ha drept noen.

Mens andre land har avskaffet bestemmelsen, har organisasjoner som kjemper for ofrenes rettigheter bidratt til å beholde den i USA.

Terry Snyder, som mistet datteren Jessica under under innbruddet som førte til at Ryan Holle ble dømt til livstidsfengsel, sa ifølge New York Times at det aldri ville ha hendt hvis ikke Ryan Holle hadde lånt ut bilen, og at det var jevngodt med at han var til stede.

Tilbudt ti år Charles Grodin ser det helt annerledes. Han mener at Terry Snyder og hans kone (sistnevnte ble dømt til tre års fengsel for besittelse av marihuana), hadde større ansvar enn Ryan Holle, fordi de tillot narkotikasalg i et hus hvor det også bodde to tenåringer.

I The Nation skriver Grodin at Ryan Holle først ble tilbudt en avtale om ti års fengsel. Da han sa nei fordi han mente han var uskyldig, ble han i stedet dømt til fengsel på livstid.

«Såvidt jeg vet, i hele historien til det amerikanske rettsvesenet, har ingen noen gang blitt dømt til livsvarig fengsel for å låne ut en bil og gå og legge seg», skriver Charles Grodin.