Ryanair dømt i Frankrike

Må betale 80 millioner kroner for brudd på Frankrikes arbeidsmiljølov.

VINGEKLIPT: Ryanair og sjef, Michael O' Leary, må betale 10 millioner euro i erstatning. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix.
VINGEKLIPT: Ryanair og sjef, Michael O' Leary, må betale 10 millioner euro i erstatning. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyselskapet Ryanair er dømt til å betale om lag 80 millioner kroner i erstatning og renteutgifter etter å ha blitt kjent skyldig i brudd på Frankrikes arbeidslov.

Det er en domstol sør i Frankrike som onsdag fastslo at det irske lavprisselskapet urettmessig har registrert at ansatte var basert i Irland når de i realiteten arbeidet med utgangspunkt i flyplassen i Marseille, melder NTB.

Fra den dag Ryanair åpnet sin base i Marseille i 2007, og inntil en «tilsynelatende» stengning i begynnelsen av 2011, oppga Ryanair aldri noe av sin virksomhet til den franske trygdeorganisasjonen Urssaf. De 127 ansatte ved basen i Frankrike var hele tiden underlagt irsk lovgiving.

Sparer penger Ettersom irske lønnsavtaler og skattelover er mer fordelaktige for selskapet enn de franske, sparer Ryanair penger på at ansatte er registrert med Irland som baser.

Det irske lavkostselskapet må betale 200.000 euro i bot for å ha brutt fransk sosiallovgiving ved flyplassen i Marseille.

10 millioner euro I tillegg må selskapet betale 10 millioner euro i skadeerstatning til saksøkerne for å ha brutt sosiallovgivningen ved flyplassen. Blant saksøkerne er flygernes fagorganisasjon, Pensjonskassen, Arbeidsformidlingen og trygdeorganisasjonen Urssaf, skriver frifagbevegelse.no.

Selskapet har på forhånd varslet at en fellende dom ville bli anket. Det bekrefter de også på sin hjemmeside i dag.

- Ryanair vil studere dagens kjennelse i detalj, og vi vil komme med en tidlig anke. Siden alle våre folk som opererte til og fra Marseille i perioden mellom 2007 og 2010 allerede har betalt sine sosiale skatter og pensjonsbidrag i Irland, i full overensstemmelse med irsk og EU sysselsetting forskrifter, tror vi ikke at Ryanair eller våre folk kan bli tvunget til å betale disse bidragene en gang til i Frankrike, sier Ryanair?s Robin Kiely ifølge selskapet egne hjemmeside.