Ryanair kastet ut blinde av flyet

Handikapkvoten var full.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ni blinde menn og kvinner ble i tatt ut av Ryanairs fly på Standsted rett før take-off.

Flyet hadde nemlig fylt opp sin kvote med fire handikappede per flygning, skriver Times Online.

Flypersonalet svarte de opprørte passasjerene med at de kun fulgte flyselskapets sikkerhetsregler.

Satt i setene sine

De ni passasjerene hadde allerede satt seg i setet og flyet skulle til å ta av, da piloten kom bort. Flyet gikk fra Stansted i Storbritannia, til Italia. Passasjerne ble beordret ut av flyet og tilbake til ventehallen.

- Det var helt grusomt. Vi ble ført ut som om vi var kriminelle, sier den blinde passasjeren, Beryl Barton (65), som var på flyet sammen med sin svaksynte mann.

- Fem minutter før flyet skulle ta av, kom piloten bort til meg og min mann og spurte om vi var registrert som blind. Vi sa at vi var det og piloten ba meg forlate flyet. De hadde allerede fire handikappede ombord og hadde ikke lov til å ha flere.

De ni passasjerene ble henvist til ventehallen, hvor flere måtte sove på gulvet til neste fly gikk. De fikk heller ikke penger til mat.

SIKKERHET:  Ryanairs leder Michael O\'Leary har handikapreglement som Blindeforbundet aldri har hørt om. Foto: SCANPIX
SIKKERHET: Ryanairs leder Michael O\'Leary har handikapreglement som Blindeforbundet aldri har hørt om. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vi ble alle svært lei oss. Det var veldig flaut.

- Risiko

Ryanair fulgte opp med en pressemelding etter utkastelsen.

De ønsker alle handikappede velkomne på sine flyavganger, men opprettholder handikapkvoten på fire passasjerer per avgang.

- Det ville ha vært en risiko å fly med tolv handikappede personer. Vi ville ikke hatt mulighet til å assistere passasjerene om noe skulle skje.

- Sikkerhet er Ryanairs prioritering nummer en.

- Overrasket

Informasjonssjef i Norges Blindeforbund, Svein Tore Andersen, har aldri hørt om lignende restriksjoner før Dagbladet.no gjør han oppmerksom på saken.

- Dette høres veldig rart ut. Det er både nytt og overraskende. Vi har gode opplevelser med norske flyselskaper, sier Andersen til Dagbladet.no.

Han understreker at blinde er svært gode til å orientere seg på flyene, og at deres sikkerhet ikke er mer utsatt enn andres.

- Og man behøver ikke å si ifra at man er blind, kun om man har med seg førerhund. Har man ikke det, bestiller man som andre passasjerer.

Ryanair måtte ifjor betale erstatningskrav til en rullestolbruker. Mannen brukte rullestolen for å komme seg ut til flyet. Han ble dermed ilagt et gebyr på 280 norske kroner. Passasjeren saksøkte flyselskapet og det hele endte med at Ryanair måtte betale mannen over ti tusen norske kroner i erstatning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer