FLY: Ryanair-sjefen Michael O'Leary har lagt bak seg et sterkt kvartal og hever forventningene til hele året. Foto: REUTERS/Susana Vera
FLY: Ryanair-sjefen Michael O'Leary har lagt bak seg et sterkt kvartal og hever forventningene til hele året. Foto: REUTERS/Susana VeraVis mer

Ryanair knuser Norwegian

Ryanair har rapportert om et sterkt kvartal og jekker opp forventningene til hele året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): En sterk påske ga et skikkelig løft for Ryanair i det regnskapsmessige 1. kvartal 2015. Lavpriseselskapet fraktet 24,3 millioner passasjerer i kvartalet og økte belegget til 86 prosent.

Ryanair fikk et resultat etter skatt på 196,8 millioner euro (1.647 millioner kroner) i flyselskapets 1. kvartal 2015. Det var opp 152 prosent fra 78,1 millioner euro (654 millioner kroner) i samme periode året før.

Det ga også et resultat pr. aksje på 14,22 euro, opp 162 prosent fra 5,42 euero i samme kvartal i fjor.

Ifølge TDN Finans var det ventet et nettoresultat på 145 millioner euro, tilsvarende 1.214 millioner kroner.

Økte kraftig Flyselskapet økte driftsinntektene med 11 prosent, fra 1,342 milliarder euro til 1,496 milliarder euro. Det tilsvarer en økning på 1,3 milliarder kroner til 12,5 milliarder kroner og 300 millioner kroner mer enn ventet.

Hovedforklaringen på den store økningen skyldes at påsken i år kom i april og i selskapets 1. kvartal.

Men det går nå også generelt bedre for Ryanair enn ledelsen tidligere har kommunisert, og i september får flyselskapet det første av de 180 nye flyene som er i bestilling.

- Disse nye flyene, sammen med fordelen av en mye svakere dollar, vil gi en betydelig effektivitetsøkning de neste fem årene, hevdes det i kvartalsrapporten.

86 millioner passasjerer Selskapet mener også at deres nye fokus - "Always Getting Better" - har gitt betydelige forbedringer i kundens opplevelse av å fly Ryanair, uten at det underbygges med tall.

Flyselskapet venter også at trafikken vil øke med 5 prosent i år og at det vil fly 86 millioner passasjerer.

Basert på dette, høyere beleggsprosent og litt lavere enhetskostnader, jekker Ryanair opp guidingen for hele året, fra et resultat etter skatt på 580 - 620 millioner euro til et resultat etter skatt på 620 - 650 millioner euro, tilsvarende 5,19 - 5,44 milliarder kroner.

«Litt» større enn Norwegian Uten sammenligning for øvrig hadde Norwegian i samme kvartal et resultat etter skatt på 128,3 millioner kroner og driftsinntekter på 5 milliarder kroner. Norwegian fløy da 6,4 millioner passasjerer og hadde en beleggsprosent på 79.

Det betyr at Ryanair fløy 3,8 ganger så mange passasjerer, hadde driftsinntekter som var 2,5 ganger større og hadde et resultat som var 13 ganger større enn Norwegians i samme kvartal.

Ryanair stiger 4,2 prosent til 7,13 euro på børsen i Dublin, etter offentliggjøringen av kvartalstallene. Det verdsetter flyselskapet til 83 milliarder kroner og nesten 12 ganger Norwegians børsverdi.

Det drar med seg Norwegian, som stiger 2,3 prosent til 197 kroner på Oslo Børs. Det verdsetter selskapet til knapt 7 milliarder kroner.

Flere nyheter Norwegian risikerer millionsmell
Skandiabanken doblet resultatet
Det verste kaoset på en mannsalder