Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ryanair-piloter hevder flysikkerheten er truet

9 av 10 piloter vil ha offentlig gransking.

BER OM GRANSKING: Nå slår pilotene i Ryanair alarm rundt sikkerheten ved selskapet og vil ha en gransking. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.
BER OM GRANSKING: Nå slår pilotene i Ryanair alarm rundt sikkerheten ved selskapet og vil ha en gransking. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lavprisselskapet Ryanair kritiseres hardt av sine egne piloter i en ny undersøkelse. Pilotene hevder at selskapets arbeidsforhold er en trussel mot flysikkerheten, og de krever en gransking.

Ledelsen i Ryanair hevder på sin side at opplysningene er fabrikkert av fagforeningen.

Og dette er langt fra første gang det stormer rundt det irske flyselskapet.

Opplysningene kommer frem i en undersøkelse som mer enn 1.000 av selskapets piloter har besvart, skriver britiske Channel 4.

Det er pilot-foreningen Ryanair Pilot Group som står bak undersøkelsen. Den kom i stand etter at Ray Conway, sjefspilot i Ryanair, advarte om at piloter som ber om en offentlig evaluering av arbeidsforholdenes effekt på flysikkerheten kunne få sparken.

89 prosent av de som besvarte undersøkelsen sier at de mener Ryanair ikke har en åpen og transparent sikkerhetskultur. Nesten syv av ti sier også at de ikke er komfortable med å ta opp spørsmål om sikkerhet i gjennom selskapets egne kanaler.

En pilot som vil være anonym sier til Channel 4:

- Rundt 70 prosent av oss, om ikke flere, går under kontrakt der du får betalt ut fra hvor mye man flyr. Det er det første problemet. Jeg må jo fly for å forsørge meg, sier han.

94 prosent av pilotene ønsker at myndighetene gjennomfører en granskning av hvordan arbeidsforholdene påvirker flysikkerheten.

Nødvendig Evert van Zwol, formann i Ryanair Pilot Group, sier gruppen har «sterk mistanke» om at arbeidsforholdene påvirker flysikkerheten, men at en granskning er nødvendig for å få bevis på om det er tilfelle.

- Resultatene gir grunn til alvorlig bekymring og krever umiddelbar handling fra alle berørte parter slik at vi kan finne en løsning, sier van Zwol.

Mange av pilotene er ikke ansatt av Ryanair, men leies inn fra andre selskaper.

Ryanair har i lang tid fått svært mye oppmerksomhet om de ansattes arbeidsforhold. Da selskapet mottok bekymringmeldinger fra de ansatte i april i år, svarte de med å sende ut en melding at de som deltok i slike undersøkelser risikerte å få sparken.

Fagforeningen for irske piloter har beskrevet kontraktsforholdene i Ryanair som de verste i luftfartens historie.

- Det er i tråd med det som vi og andre fagforeninger har hevdet hele tiden. Pilotene som jobber for Ryanair har sagt dette til oss enkeltvis i mange år, sier Vegard Einan, nestleder i fagforeningen Parat.

Han påpeker at luftfartsmyndighetene ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til fryktkulturen som har rådet i selskapet.

Må tas på alvor
- At disse opplysningene blir bekreftet i en så omfattende og stor undersøkelse, er noe som norske og internasjonale luftfartsmyndigheter bør ta svært seriøst. I normale flyselskap varsler pilotene selv om kritikkverdige forhold som kan gå utover flysikkerheten. I Ryanair derimot har vi i alle år hørt om en fryktkultur, dårlig stillingsvern og piloter som ikke er fast ansatt. Denne undersøkelsen viser det som fagforeningen har hevdet i åresvis, sier Vegard Einan, nestleder i fagforeningen Parat som organiserer totalt 3.700 ansatte innen norsk luftfart.

Ryanair har ikke ønsket å kommentere denne saken utover å påpeke at selskapet igjennom 29 år ikke har hatt alvorlige ulykker.

MÅ TAS SERIØST: Nestleder i YS-forbundet Parat, Vegard Einan,  håper norske og utenlandske luftfarsmyndiheter merker seg undersøkelsen blant pilotene og tar den på alvor. - Dette er i tråd med det som vi og andre fagforeninger har hevdet hele tiden. Pilotene som jobber for Ryanair har sagt dette til oss enkeltvis i mange år, sier Vegard Einan. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
MÅ TAS SERIØST: Nestleder i YS-forbundet Parat, Vegard Einan, håper norske og utenlandske luftfarsmyndiheter merker seg undersøkelsen blant pilotene og tar den på alvor. - Dette er i tråd med det som vi og andre fagforeninger har hevdet hele tiden. Pilotene som jobber for Ryanair har sagt dette til oss enkeltvis i mange år, sier Vegard Einan. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling