- Ryanair-saken skal behandles i Norge

Alessandra Cocca varslet om at sjefen luktet alkohol.

SKAL BEHANDLES I NORGE: Alessandra Cocca (tv) og Zuzanna fra Slovakia har begge jobbet for flyselskapet Ryanair i Norge. Alessandra Cocca mener seg usakelig oppsagt av flyselskapet og gikk til sak mot selskapet. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SKAL BEHANDLES I NORGE: Alessandra Cocca (tv) og Zuzanna fra Slovakia har begge jobbet for flyselskapet Ryanair i Norge. Alessandra Cocca mener seg usakelig oppsagt av flyselskapet og gikk til sak mot selskapet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søksmålet fra den tidligere Ryanair-ansatte Alessandra Cocca om usaklig oppsigelse hører hjemme i norske domstoler, sier Borgarting lagmannsrett.

Konklusjonen er stikk motsatt av hva Moss tingrett kom fram til tidligere i sommer. Kjennelsen er en seier til YS-forbundet Parat, som har ført saken på vegne av Cocca i samarbeid med LOs juridiske avdeling.

Anke-håp Parat-nestleder Vegard Einan håper Ryanair anker saken til Høyesterett.

- Ryanair gikk hardt ut etter kjennelse i tingretten, og jeg ser fram til hva de nå vil gjøre. Kjennelsen i lagmannsretten bekrefter vår påstand om at Ryanair systematisk og på det groveste har brutt norsk lov gjennom mange år. Denne kjennelse ivaretar norske arbeidstakeres rettigheter mot store selskaper som mener de fritt selv kan velge hvilke lover og regler de skal følge, sier Einan.

Alkohol Cocca gikk til sak mot Ryanair i mars i år for usaklig oppsigelse og usaklig innleie. Hun ble sagt opp etter ti måneder av den tolv måneder lange prøvetiden, etter at hun hadde rapportert at det luktet alkohol av kabinsjefen om bord.

Ryanair hevder at saken ikke hører hjemme i en norsk domstol, men derimot må føres for irsk rett. Selskapet fikk medhold i Moss tingrett i juni, noe som førte til at det oppfordret LO og Parat til å be om unnskyldning.

EU-rett Advokat Christen Horn Johannessen i Parat sier at lagmannsrettens kjennelse er i tråd med gjeldende EU-rett, som også Ryanair har påberopt seg.

- Kjennelse er i tråd med hva vi har hevdet og er i tråd med gjeldende EU-rett. Etter vår vurdering av lovverket kunne ikke retten komme fram til et annet resultat. Norsk lov må gjelde i Norge, sier Horn Johannessen.

Valg av lov Lagmannsrettens kjennelse kan ankes til Høyesterett. Etter en eventuell avgjørelse der, gjenstår spørsmålet om lovvalg. Det spørsmålet skal opp for Moss tingrett i neste omgang.

- Etter denne kjennelsen i lagmannsretten vil det være nærmest umulig for tingretten å komme til et annet resultat enn at norsk lov skal legges til grunn når saken kommer opp for tingretten, sier Horn Johannessen.

(NTB)