- Rydd kjelleren

Flommen tar seg opp igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet.no):  - Prognosen fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forteller at vannivået i Nedre Eiker kommune og Mjøndalen er stigende. Akkurat nå er Drammensvassdraget over samme nivå som sitt høyeste på fredag, men det er ventet at det vil stige med ytterligere 30 centimeter, sier fungerende stabssjef Per Henriksborg i Søndre politidistrikt til Dagbladet.no.

Det betyr at vassdraget vil bli tre meter høyere enn normalt. Ifølge en pressemelding fra politidistriktet er situasjonen i Drammensvassdraget spesielt forverret.

- Vi forventer en flomtopp på onsdag eller i løpet av torsdag, sier Henriksborg.

Ifølge politiet er E-134 forbi Mjøndalen midlertidig stengt på grunn av vannmassene. Det er også forventet at flere riksveier, fylkesveier og kommunale veier i området vil bli stengt i løpet de neste dagene.

Henriksborg anbefaler nå alle som bor i flomutsatte områder om å rydde kjelleren.

- De som kan forvente å få vann i kjelleren bør være føre var og rydde kjelleren. De som er borte på ferie, bør vurdere å sikre seg på en måte, sier han.

Kommunen oppfordrer innbyggere til å være oppmerksom med hensyn til endringer/sprekker/setninger i terrenget.

Dette kan meldes til Nedre Eiker kommune på telefon 32 23 25 00.

- Rydd kjelleren

Fare i fjorden

I pressemeldingen heter det at beredskapen fra Forsvaret (Heimevernet) er trukket tilbake i hele politidistriktet, bortsett fra Sjøheimevernet, som fortsetter oppryddingen av vrakgods som flyter i Drammenselva/Drammensfjorden.

Politiet oppfordrer publikum som har båter i tilknytning til Drammenselva til å sikre disse.

- Vi har fisket opp i alt 60 tonn vrakgods fra vannet. Det er alt fra tømmerstokker til alt mulig rart. Tømmerstokkene er spesielt farlige for båtene. Treffer man en tømmerstokk i stor fart kan det fort bli livsfarlig. Vi oppfordrer folk til å ikke ferdes i de mest utsatte områdene, sier Henriksborg.

Sivilforsvaret er igjen i beredskap, og vil bistå de mest utsatte kommunene.

- Heimevernet har tidligere laget flere flomsikringer med et betydelig antall flomsekker i Nedre Eiker. Vi har flere i beredskap. Blant annet sikres Buskerud storsenter som er i faresonen, sier Henriksborg, som melder at ingen historiske bygninger eller uvurderlige gjenstander så langt står i fare for flommen.

- Vi har fortsatt god beredskap, og kan rykke ut med mannskaper på kort varsel, sier den fungerende stabssjefen.

Vurderer rasfaren

VÅT KJELLER: Politiet i Søndre Buskerud oppfordrer nå folk som bor i flomutsatte områder om å rydde kjelleren. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
VÅT KJELLER: Politiet i Søndre Buskerud oppfordrer nå folk som bor i flomutsatte områder om å rydde kjelleren. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix Vis mer

Norges Geotekniske Institutt (NGI) bistår i vurderingen av rasfaren i distriktet.

- Vi har to team ute akkurat nå. Det ble meldt om to mindre ras i Nedre Eiker i går, men disse anses ikke som akutte. Det var ett på en eiendom og ett i nærheten av jernbanen i Nedre Eiker, sier leder for naturskadeavdlingen i NGI, Anders Solheim til Dagbladet.no.

Akkurat nå er ytterligere to personer på vei ut til Kongsberg for å hjelpe til i et fareområde litt sør for byen langs Lågen.

- Faren for ras eller utsklidninger er nå langs bekker og elver, ikke jordskred slik vi opplevde i Hallingdalen i går, sier Solheim.

FLOMVANN: Vannivået i Mjøndalen er stigende. Her fra søndagen. Vannet er ventet å stige med nærmere 30 centimeter.
VÅTT I KONGSBERG: Norges Geotekniske Institutt er nå på vei til Kongsberg og til et rasfarlig område syd for byen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer