- Rydd opp, Bondevik

- Nå må statsminister Kjell Magne Bondevik bruke sin autoritet og sørge for at Oljefondet får et etisk regelverk, sier Øystein Djupedal (SV).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er oppsiktsvekkende at Oljefondet fortsatt er inne i selskaper som produserer landminer. Fondet må ut av landmineproduksjonen øyeblikkelig. Det samme gjelder selskaper som investerer i Burma, sier Djupedal.

Ved hjelp av den såkalte uttrekksmekanismen kan fondet pålegges å gå ut av slike selskaper umiddelbart.

Djupedal at tida er overmoden for å få laget et etisk regelverk for fondet.

- Det er enkelt å innføre en regel i Oljefondets forskrifter om at det ikke skal investere i strid med norsk offisiell utenrikspolitikk, mener han.

- I tillegg foreslår vi at det nedsettes et utvalg som i løpet av kort tid kan finne ut hvordan disse utfordringene best kan løses. Det bør bestå av folkerettseksperter og økonomer med erfaring fra etisk forvaltning. Målet må være å lage noen stolper for å regulere fondets investeringer, sier Djupedal.

SV har i lengre tid satt kritisk søkelys på Oljefondets investeringer. Djupedal mener at statsministeren nå må ta dette alvorlig:

- Bondevik holder fanen høyt i forhold til Burma, og har oppfordret private til å holde seg unna. Men så lenge staten fortsetter å investere i landet gjennom Oljefondet, undergraves både en troverdig norsk utenrikspolitikk og Bondeviks egen autoritet.