Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Rydd opp, Brende

Laksegiganten Cermaq, eid av den norske staten, får så øra flagrer i en ny miljørapport fra Canada.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Majoritetseier og næringsminister Børge Brende får klar beskjed: -  Rydd opp - eller kom deg vekk.

Det er den kanadiske miljøvernorganisasjonen Raincoast Conservation Society som har offentliggjort en rapport om de fem multinasjonale selskapene som kontrollerer lakseindustrien i Britisk Columbia i Canada. <


- Mange lovbrudd

-  I løpet av de siste åra har Cermaq gjort seg skyldig i en rekke lovbrudd. De har ikke et rulleblad en ville ventet av et selskap som er 80 prosent eid av den norske regjeringen, sier organisasjonens talsperson Theresa Rothenbusch.

Cermaq kritiseres spesielt fordi flere av laksefarmene befinner seg i det FN-beskyttede naturreservatet Clayoquot Sound.

I en underskriftskampanje får nå næringsminister og tidligere miljøvernminister Børge Brende klar beskjed: «Clean Up or Clear Out!» - «Rydd opp, eller pell dere vekk!»

Her er Cermaqs rulleblad, ifølge rapporten:

• Flere bøter enn noe annet oppdrettsselskap i Britisk Columbia i 2003: Elleve lovovertredelser, og totalt 3100 dollar i bøter, blant annet for å ha mislyktes i å avverge rømning av laks. 

 FN-BESKYTTET: Cermaqs oppdrettsvirksomhet i det FN-beskyttede naturreservatet Clayoquot Sound i Britisk Columbia får knallhard kritikk i en ny miljørapport. Foto: Friends of Clayoquot Sound
FN-BESKYTTET: Cermaqs oppdrettsvirksomhet i det FN-beskyttede naturreservatet Clayoquot Sound i Britisk Columbia får knallhard kritikk i en ny miljørapport. Foto: Friends of Clayoquot Sound Vis mer

• En rekke lovovertredelser og bøter i 2002, blant annet på grunn av rømming. 

• Fem Cermaq-farmer skal ha operert i strid med reglene for avfallsbehandling i 2001. 

• Rapporten tar med at fiskeftrfabrikken - få uker før den kjøpt opp av Cermaq i 2000 - ble i lagt en gigantbot på 80 000 dollar for fiskeoljeutslipp. 

• Det fryktede IHNV-viruset skal ha blitt oppdaget for første gang i Clayoquot Sound nettopp i Cermaqs farmer. Selskapet mistet flere hundre tusen laks i 2002, og måtte slakte flere tusen tonn etter sykdom året etter. 

• Kampanjeorganisasjonen Friends of Clayoquot Sound har i kanadiske medier anklaget Cermaq for å true villaksen og det rene vannet i naturreservatet gjennom: forurensning av sjøen, smittsomme sykdommer, kjemikalieutslipp, masserømning av oppdrettsfisk og spredning av sjølus.

-  Ethvert selskap med et sånt kriminelt rulleblad, rettet mot det marine miljøet og villaksen, har ingenting å gjøre i et UNESCO-reservat.

Vi krever at Cermaq flytter farmene ut av reservatet, eller umiddelbart innfører lukkede systemer, sier kampanjetalsmann Don Staniford til Dagbladet.

Brende beklager

-  Cermaq er et selskap med virksomheter i mange land. Det må være helt krystallklart at jeg forutsetter at selskapet drives innenfor de miljøkrav som myndighetene til enhver tid setter. Jeg syns Cermaqs brudd på kanadiske miljøkrav er beklagelig, sier Brende.

At kanadiske miljøvernere retter kritikken mot ham, som representant for den norske staten som er majoritetseier i Cermaq, kommenterer han slik:

-  Når miljøorganisasjoner tar opp viktige bærekraftige spørsmål med meg, tar jeg det på alvor.


-  Jeg ber nå Cermaq om en redegjørelse knyttet til virksomheten i Canada, og de tiltak som er og vil bli iverksatt for å drive i tråd med kanadisk lovgivning, sier næringsminister Børge Brende.

<!--/BTEK0--><!--BTEK1--> SLAKTES: Børge Brende, næringsminister.