Rydd opp, Dørum!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • På nytt kommer Europarådets torturkomité med kraftig kritikk av Norges bruk av varetektsfengsling. Som det gikk fram av en reportasje her i avisa i går, retter komiteen denne gangen søkelyset mot at politiet og påtalemyndigheten bruker varetekt som et pressmiddel for å få fram opplysninger. Forholdene i varetekten blir framhevet som særlig alvorlige. Utstrakt bruk av brev- og besøksforbud og total isolasjon på cella nesten døgnet rundt er blant de tingene som kritiseres. Fangene kan til og med nektes madrass om natta. Alt dette virker undertrykkende og kan virke som press mot de fengslede, slik at de blir mer samarbeidsvillige overfor politiet.
  • Rapporten er utarbeidet etter inspeksjon i norske fengsler i september. Den kommer to år etter at torturkomiteen sist rettet sterk kritikk mot vår overdrevne bruk av varetekt. Myndighetene lovet å rette på forholdene, og har også foreslått en del tiltak. Men så viser det seg at dette ikke er fulgt opp i praksis. Det gjelder blant annet forsikringen om at ingen skal varetektsfengsles i mer enn fire uker om gangen med brev- og besøksforbud. En fersk undersøkelse viser også at politiet i økende grad får medhold i forhørsretten. Varetekten skjer nesten automatisk. Det er fengsel uten dom.
  • Vi har nå diskutert bruken av varetekt her i landet i 30 år. Det har åpenbart ikke hjulpet. Men det er meget alvorlig når vi for andre gang får så sterk kritikk fra Europarådets torturkomité. Justisminister Odd Einar Dørum sa i går at ingen skal psykes til en tilståelse. Departementet har også kommentert alle punktene i den nye rapporten.
  • Dette kan gi håp om at noe nå endelig blir gjort. Vårt rettsvesen er ikke så feilfritt som vi liker å tro, og det er ikke bare i fjerne land det foregår brudd på menneskerettighetene. Dette må nå Dørum rydde opp i. Det burde hans forgjengere for lengst ha gjort.