- Rydd opp for Syden-beboerne

Carl I. Hagen ber regjeringen om nye, klarere lover og regler for det stigende antall nordmenn som helt eller delvis bosetter seg i Syden. Hagen planlegger selv pensjonisttilværelsen i Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hagen går inn for at regjeringen oppnevner et offentlig utvalg som gjennomgår de problemer og utfordringer som møter nordmenn i en slik livssituasjon. I et såkalt dokument 8-forslag gjør Hagen det klart at han ønsker en ny og gjennomarbeidet politikk.

Foreldet

- De fleste norske lover og regler som gjelder for nordmenn som bosetter seg i andre land, midlertidig eller permanent, eller som vekselvis bor i Norge og i et annet land, er foreldet eller dårlig tilpasset både nåtida og framtida, sier Hagen til Dagbladet.

Hagen viser til at vi ser en rivende utvikling der et sterkt økende antall nordmenn velger å bo i et land ved Middelhavet i deler av sitt pensjonistliv og som kjøper seg en annen bolig eller en tilleggsbolig der.

50000- 60000

- Jeg tror dette kan dreie seg om 50000- 60000 nordmenn som bor eller arbeider i land utenfor Norge. I tillegg kommer nå en utvikling hvor norske kommuner og foreninger etablerer institusjoner for eldre, for rehabilitering og for ulike former for behandling i disse landene. For alle disse gruppene, og for nordmenn som tar seg arbeid i tilknytning til disse institusjonene, ofte familier med barn, må det være et legitimt krav at vi får et system hvor både folk og myndigheter vet hva de har å holde seg til, sier Hagen.

- For dumt

- Du er blant de mange som har kjøpt feriehus i Spania og som planlegger å bo deler av ditt pensjonistliv der. Noen vil kanskje mene at du foreslår dette ut fra egeninteresse?

- Nei, det er for dumt. Mitt engasjement bunner blant annet i hva jeg er blitt fortalt på besøk i den norske klubben i Alfaz del Pi på Costa Blanca og på de utallige henvendelsene jeg får fra nordmenn bosatt både her hjemme og i Spania vedrørende problemer de møter som midlertidige eller permanente «utvandrere».

- For øvrig sies og skrives det så mye stygt om meg fra før at jeg kan leve med enda noen nye beskyldninger, sier Hagen som tror hans forslag vil vinne bred tilslutning i Stortinget.

- Både Kjell Magne Bondevik og Jens Stoltenberg har vært på besøk hos nordmennene på Costa Blanca og fått høre om de samme problemene, sier Carl I. Hagen.