AVVENTER REDEGJØRELSE: Næringsminister Trond Giske. Foto: SCANPIX.
AVVENTER REDEGJØRELSE: Næringsminister Trond Giske. Foto: SCANPIX.Vis mer

- Rydd opp, Giske!

Miljøvernere vil ha full granskning av Vest-Sahara-handel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Statseide Cermaq handler fiskeolje fra Vest-Sahara i strid med regjeringens utenrikspolitikk, og Naturvernforbundet og Greenpeace krever at Trond Giske setter ned foten nå.

- Stopp handelen med GC Rieber Oils nå og gransk hele historien, krever fiskeriekspert i Naturvernforbundet, Gunnar Album.

Etter en avslørende dokumentar om handel med fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara, har selskapet GC Rieber Oils innrømmet at de kjøper fiskeolje fra Vest-Sahara. Fiskeforprodusentene Ewos, datterselskap av statseide Cermaq, er kunde av GC Rieber og har innrømmet å ha kjøpt den tvilsomme oljen. Nå er øverste ansvarlig for statens selskaper, Trond Giske, i trøbbel, for næringsvirksomhet i Vest-Sahara er i strid med norsk utenrikspolitikk. Dagbladet kjenner til at Trond Giske har bedt om en redegjørelse fra Cermaq etter avsløringene. Men Gunnar Album mener han må være langt mer tydelig.

- Giske må stanse avtalen med GC Rieber med en gang. Så lenge staten ikke kan spore at oljen kommer fra bærekraftig virksomhet, kan de ikke kjøpe den. På generalforsamlingen i Cermaq i mai må staten få på plass en resolusjon som sier at det ikke skal kjøpes fiskeolje fra Vest-Sahara og at alle kjøp skal være sporbare, sier Album, som i lengre tid har arbeidet med å avdekke handelen.

Men han vil ikke stoppe her.

TVILSOM FANGST: Svenske journalister avslørte omstridt fiske utenfor kysten av Vest-Sahara. Foto: SVT.
TVILSOM FANGST: Svenske journalister avslørte omstridt fiske utenfor kysten av Vest-Sahara. Foto: SVT. Vis mer

- Vi vil ha en redegjørelse for hele perioden på fem - seks år der Cermaq har kjøpt olje fra GC Rieber. Vi vil vite hvem som er ansvarlig for at avtalen er så uklar at man ender opp med å handle i strid med norsk politikk, sier han.

Også Truls Gulowsen i Greenpeace reagerer på saken.

- Det er en skandale at statseide Cermaq ikke har kontroll på hva slags fiskeolje de bruker og at de ikke følger UDs retningslinjer. Giske må umiddelbart ta grep, det er ingen grunn til å vente med dette, sier Gulowsen.

Trond Giske har til nå ikke ønsket å kommentere saken i Dagbladet.