Rydd opp i egen leir

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Lederen for Transportarbeiderforbundet i LO, Per Østvold, mener NHO bør straffe bedrifter som gir sine ledere skyhøye inntektsøkninger. NHO har nemlig flere ganger truet med millionbøter til bedrifter som gir vanlige ansatte for store lønnstillegg. Men næringslivsorganisasjonen avviser å gjøre noe liknende når det er toppfolkene som sprenger de rammene NHO og LO er blitt enige om.
  • I 1992 vedtok hovedstyret i NHO at bedrifter som ga lønnstillegg som avvek fra de sentralt vedtatte retningslinjene for lokale oppgjør, kunne få mellom 5000 og tre millioner kroner i bot. Liknende advarsler ble gjentatt i 1996. Da mente NHO at tilleggene som ble gitt i de sentrale forhandlingene, var for høye. Derfor brukte man pisken for å få bedriftene til å holde igjen i de lokale, bedriftsvise oppgjørene. Nå ble det aldri gjort alvor av truslene. Noen bedrifter ble kalt inn på teppet, men slapp boten.
  • Men det er altså bare mot gutta på gølvet sanksjonsmulighetene har vært luftet. NHO begrunner den forskjellige holdningen med at topplederne ikke er omfattet av tariffavtalene. Det er bedriftenes styrer som fastsetter lønnsnivået. Derfor må NHO nøye seg med sterke henstillinger, sier viseadministrerende direktør Lars Chr. Berge. Noe annet ville være brudd på NHOs vedtekter.
  • Selvsagt er det en fare for at bedrifter som ble pålagt å holde seg innenfor fastlagte rammer i avlønningen av sine toppledere, ville vurdere sitt NHO-medlemskap. Det er selvsagt også en grunn til at vedtektene legger begrensninger på organisasjonens makt overfor medlemsbedrifter. Men den nære historie har mer enn dokumentert at grådige næringslivsledere er atskillig dyrere enn de lønns- og inntektskostnader bedriftene har. Deres eksesser svekker viljen til moderasjon hos alle andre grupper og bidrar til å svekke både næringslivets konkurranseevne og samfunnsøkonomien. Når sololøpene er til direkte skade for det store fellesskapet, kan det ikke være noe menneskerettighetsbrudd å utferdige bøter som svir. Om ikke annet så for eksempelets skyld.