Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Rydd opp

TROMSØ (Dagbladet): - Statsministeren må straks rydde opp i Fiskeridepartementet, krever lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Ågot Valle (SV).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag har Svein Ludvigsen vært fiskeriminister i en måned. Det har blåst friskt rundt ham:

  • Det ble stilt spørsmål ved Ludvigsens egen habilitet i forhold til sild og makrell. Justisdepartementets lovavdeling kom til at statsråden er habil.
  • Han ble tvunget til å melde seg ut av Frimurerlosjen, der også en rekke fiskeritopper er medlemmer.

Pinlig

  • Han trakk ut kontakten til Fiskeridirektoratets fiskefusk-telefon. Saken var pinlig for regjeringen, som i hui og hast måtte opprette en ny tipstelefon hos Økokrim.
  • I går kunne Dagbladet fortelle at Ludvigsen har hentet inn en statssekretær som er medeier i en tråler som er tatt for ulovlig fiske. «Havstrand» ble tatt av Kystvakta i 1999, anmeldt for fiske med ulovlig sorteringsrist i Barentshavet.

I neste måned skal saken avgjøres i Frostating lagmannsrett. Solveig Strand er medeier i tråleren. Båten kan vente seg en solid bot. Både Kystvakta og Fiskeridirektoratet mener slike lovbrudd er alvorlige.

Tynnslitt tillit

- Det må stilles spørsmål ved om den politiske ledelsen i Fiskeridepartementet nå har den nødvendige tillit. Juks med ressurser som er under sterkt press er ikke blant de mål Stortinget har satt opp for norsk fiskeripolitikk. Det er meget uheldig at en statssekretær knyttes til slike saker. Jeg skulle gjerne visst om Bondevik kjente til dette, sier Valle.

- Igjen ser vi at fiskerinæringa og Fiskeridepartementet er tett sammenvevd på en uheldig måte. Statsminister Kjell Magne Bondevik har til sjuende og sist ansvaret. Han må rydde opp i departementet, sier Valle.

Hele Norges coronakart