- Rydd opp!

Leder John Alvheim (Frp) i Stortingets sosialkomité ber Fræna kommune rydde opp i skattesaken med Torunn (48). Hun steller mora og broren hjemme - og ble «belønnet» med skattesmell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les gårsdagens sak om Torunn

Alvheim ber kommunen om å ettergi kravet på 34300 kroner. Han synes det er prisverdig av Torunn Elisabeth Løseth å stelle sin syke mor og bror - og totalt meningsløst at kommunen skal straffe henne for det.

- Sett fra et sosialpolitisk standpunkt er dette helt meningsløst. Hva ville kommunen gjøre dersom hun sa nei til å fortsette å pleie sin mor og bror? Det ville koste Fræna kommune minst en halv million kroner i året for en aldershjemsplass til moren, i tillegg til utgifter til omsorgsbolig for broren, sier han.

- Elendig lønn

I går fortalte Dagbladet historien om 48-åringen, som i 20 år har hatt omsorgen for sin aldersdemente mor og broren som har Downs syndrom og epilepsi. Hun måtte slutte i jobben sin da faren døde og moren ble syk. Huset hennes fungerer som en institusjon, og den eneste støtten hun får fra kommunen, er tre timer hjemmehjelp i uka og 78000 kroner brutto per år - 200 kroner dagen - i omsorgslønn. Løseth ønsker ikke å sende moren og broren på institusjon, men krever å få slippe å bli straffet økonomisk for å stelle dem hjemme.

Alvheim påpeker at 200 kroner dagen i omsorgslønn er «helt borti veggene».

- Kommunen må kunne betale henne skikkelig, sier han til Dagbladet.

Asmund Kristoffersen (Ap), som også sitter i sosialkomiteen, mener Fræna kommune opptrer «firkantet» ved å nekte å ettergi restskatten.

- Skattebetalingsloven åpner jo for at skatt kan ettergis i spesielle tilfeller. Det burde helt klart være grunnlag for å fjerne skattekravet, sier Kristoffersen.

6000 steller hjemme

Skatteutvalget i Fræna har tre ganger konkludert at pleiejobben ikke er noen billighetsgrunn til å ettergi restskatten.

Asmund Kristoffersen er enig med Alvheim i at Fræna kunne vært mer rundhåndet når kvinnens omsorgslønn ble fastsatt.

- Med all respekt for kommunens eventuelle dårlige økonomi. Hun sparer da kommunen for masse penger, sier han.

Ifølge tall fra Norges Kvinne- og Familieforbund mottar rundt 6000 personer omsorgslønn for å stelle barn, ektefelle eller foreldre hjemme. I 1993 kjempet forbundet fram omsorgslønna. Leder Bjarnhild Hodneland har nå bedt kultur- og familiekomiteen i Stortinget om et møte.

- Vi mener det må følge noen rettigheter med omsorgslønna, som pensjonsrettigheter og feriepenger, sier hun.

OPPGITT: Torunn Elisabeth Løseth (48) sa opp jobben sin for å stelle sin aldersdemente mor Olivia (86) og sin psykisk utviklingshemmede bor Hallstein (43). Takken fra kommunen er omsorgslønn på 200 kroner dagen - og et skattekrav på 34 300 kroner.