- Rydd opp

Helseministeren krever at det ryddes opp ved Sophies Minde i Oslo og at tilbudet for barn med misdannelser sikres. - Jeg har sendt brev til de ansvarlige. Jeg forventer at de finner en løsning, og det raskt, sier Dagfinn Høybråten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet skrev i går at tilbudet til barna kan forsvinne. De impliserte partene diskuterer situasjonen i dag. Sju av åtte overleger ved landets eneste spesialklinikk har sagt opp, og det anerkjente sykehuset er i oppløsning. Men nå kan situasjonen løse seg.

- Dette er en krisesituasjon som må håndteres. Vi kan ikke leve i et samfunn hvor barn med medfødte skader ikke får den hjelpen de trenger, sier Dagfinn Høybråten.

Var taus lenge

- Det var på høy tid at Høybråten engasjerte seg i saken. Han har kjent til problemene ved klinikken lenge, men har ikke foretatt seg noe for å få en avklaring før, sier sjeflege Magne Røkkum. Han er en av de sju overlegene som har sagt opp.

Overlegene ved klinikken mener det medisinske miljøet er i ferd med å bli ødelagt på grunn av det pågående samarbeidsprosjektet med Ullevål sykehus. Legene ønsker at hele virksomheten ved tidligere Sophies Minde og Kronprinsesse Märthas institutt skal flytte t il Rikshospitalet.

- Vi trekker oppsigelsene hvis prøveprosjektet opphører og seksjonene flyttes til Rikshospitalet, sier Røkkum.

Fortsatt uenighet

Legene ønskes velkommen av Rikshospitalet: - Det tar lang tid å bygge opp et slikt miljø. Vi vil flytte hele det ortopediske miljøet inn i lokaler her hos oss, sier sjeflege ved Rikshospitalet, Arnt Jacobsen.

Direktør ved den ortopediske klinikken ønsker en annen løsning: - Av ressursmessige hensyn bør vi samarbeide med Ullevål. Jeg ønsker at prosjektet skal videreføres, sier direktør Lars Engebretsen, som er glad Høybråten har tatt initiativ til å avklare saken.

- Vi må uansett få en løsning. Det er ingen heldig situasjon vi har her i dag, sier direktøren.

Barnas skjebne ligger nå i hendene på de nyopprettede Helseforetakene. Hvis de i dag blir enige om å flytte klinikken til Rikshospitalet, kan barna med misdannelser likevel få den hjelpen de trenger.

- Jeg v il gjerne trekke oppsigelsen tilbake og operere disse barna igjen, men da må vi til Rikshospitalet, sier Røkkum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer