Ryddeaksjon på Stortinget

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Med gårsdagens brudd mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet, er den parlamentariske situasjonen i ferd med å bli kaotisk. Når partiene går til forhandlingene med fastlåste standpunkter og stiller ultimatum i viktige saker, må det til slutt skjære seg, slik det har gjort de siste to dagene. Riktignok trøster alle seg med at landet må få et budsjett. Men nå bør partiene bestemme seg for hva slags regjering vi skal ha i dette landet. Når det har skjedd, vil vi også få et budsjett.
  • Utfordringen ligger da først og fremst hos Høyre. Etter at forhandlingene med regjeringspartiene strandet, er det nytteløst å gå i gang med nye runder med flikking på budsjettposter. Men Høyre må bestemme seg for om partiet vil holde liv i regjeringen Bondevik. Lysten til å være livredder for regjeringen har åpenbart avtatt de siste månedene. Men alternativet kan være enda verre.
  • Regjeringen må også bestemme seg for om den vil fortsette på den måten vi har sett i høst. Nå har den fått en gyllen sjanse til å gå ned med en frynsete vimpel til topps. Sentrumspartiene kan utarbeide sitt eget budsjettforslag og stå eller falle på det. På den måten kan restene av sentrumsprofilen reddes selv om det koster regjeringen livet. Det kan være viktig på litt lengre sikt. For selv om regjeringen skulle overleve i høst, kan den ikke fortsette å brøyte seg fram mot den ene brottsjøen etter den andre. Det er en uholdbar situasjon. Da er det overhengende risiko for sprekkdannelser og indre sammenbrudd, slik opposisjonen ønsker. Og da er sentrumsalternativet begravd i overskuelig framtid.
  • Med gårsdagens brudd er vi enda et skritt nærmere regjeringskrise. Men heller ikke en slik krise løser i seg selv de parlamentariske problemene. Partiene må uansett klargjøre sine prioriteringer og foreta en ryddeaksjon i dagens villnis. Først da kan det skapes et grunnlag som er til å leve med både for en regjering og for landet.