Kullgruve: Arbeidere inne i maskinhallen på Gruve 7 på Svalbard. Dette er en av gruvene som drives av Store Norske gruvekompani. Gruva leverer hovedsaklig kull som gir strøm i Longyearbyen men noe går også til eksport. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Kullgruve: Arbeidere inne i maskinhallen på Gruve 7 på Svalbard. Dette er en av gruvene som drives av Store Norske gruvekompani. Gruva leverer hovedsaklig kull som gir strøm i Longyearbyen men noe går også til eksport. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Staten må ta regningen etter gruvenedleggelse

Ryddejobb til 2,5 mrd.

Det statseide kullselskapet Store Norske på Svalbard har tapt 4,4 milliarder på fem år, og har ikke råd til å rydde opp.

(Finansavisen.no): Store Norske Spitsbergen Kulkompani (Store Norske) ble stiftet i 1916. Lokalisert på Svalbard driver konsernet kullproduksjon, utleie og utvikling av boliger, arktisk logistikk og tilrettelegging for turistvirksomhet.

Selskapet kunne i toppåret 2008 vise til et overskudd på over 1 milliard kroner, men de seneste fem årene har selskapet tapt 4,4 milliarder kroner, skriver Finansavisen. De store underskuddene skyldes hovedsakelig fallet i kullprisen, som har gått fra over 200 dollar tonnet til nærmere 60 dollar tonnet.

De dårlige tidene har medført at nærmere 300 ansatte har mistet jobben bare siden 2007, ifølge avisen.

Mislykket redningspakke

Stortinget vedtok i 2016 å skyte inn 750 millioner kroner i en treårig redningspakke, slik at gruvedriften skulle fortsette til 2020. Midlene skulle brukes til å opprettholde driften i Gruve 7, og til å gjennomføre driftshvile i Lunckefjell og Svea. Beslutningen kom etter at man allerede hadde foretatt en utbygging av Lunckefjell-gruven, til en prislapp på 1,2 milliarder kroner.

Da Store Norskes regnskap ble kjent torsdag, måtte selskapet vise til nok et betydelig underskudd.

Med et driftsunderskudd på hele 2,5 milliarder kroner, kan man mildt sagt si at redningspakken ikke har hjulpet.

- Driftsunderskuddet skyldes en avsetning i forbindelse med opprydding til det store gruvesamfunnet, sier adm. direktør Jan Morten Ertsaas i Store Norske, til Finansavisen.

Tanken var at Store Norske skulle gjenoppta driften av Lunckefjell og Svea når det ble lønnsomt å starte utvinningen igjen. I stedet besluttet Stortinget i fjor at gruvevirksomheten i Svea og Lunckefjell skal avsluttes, og industriområdet saneres.

Beholder en gruve

- I tillegg til gruvevirksomheten i Svea, skal den selvforsynte byen ved virksomheten og kraftstasjonen, vannverket, brann­stasjonen og flyplassen ryddes.

På spørsmål om kostnadene knyttet til opprydningen etter gruvevirksomheten i Svea og Lunckefjell, svarer statssekretær Daniel Bjarmann-Simonsen (H):

- Oppryddingen må gjennomføres uansett, og kostnadene kommer uansett tidspunkt. Det er første gangen denne type prosjekt skal gjennomføres i arktiske strøk, men usikkerhet knyttet til opprydningskostnadene påvirker ikke beslutningen om opphør av gruvevirksomheten, sier han, ifølge avisen.

- Staten er eier av Store Norske, og vil dekke kostnadene for oppryddingen, sier Ertsaas.

Grunnet Longyearbyen Energiverks behov for tilførsel av kull, vil driften av Gruve 7 fortsette til den er tømt. Dette er forventet å skje i 2030.

Andre økonominyheter:
Swims krymper underskuddet - dro inn 93,5 mill.
Porsche håver inn penger