Rydder Beijing for 1 650 000 biler

Kina startet drastisk klimaplan i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag iverksatte kinesiske myndigheter en drastisk plan for å rense lufta så mye som mulig fram mot OL i august.

Planen, som strekker seg over to måneder, går blant annet ut på å fjerne halvparten av Beijings 3,3 millioner biler på enkelte dager, skriver AP.

- En tydelig forurenset luft under åpningsseremonien av OL vil være kinesiske myndigheters verste mareritt, sier Victor Cha, direktør ved asiatiske studier på Georgetown-universitetet.

Avgjørelsen om hvilke biler som får slippe gjennom baseres på om det er oddetall eller partall i enden på bilens nummerskilt.

Luftveisekspert Kai-Håkon Karlsen ved Olympiatoppen har tidligere uttrykt bekymring for den elendige luftkvaliteten i Beijing.

- De som driver med de harde utholdenhetsidrettene, som puster inn mye av lufta over lengre tid, kan oppleve problemer. Utøverne kan utvikle astma-sykdom, og de som allerede sliter med luftveisinfeksjoner, eller astma, må gis forberedende behandling på dette, sa Karlsen til Dagbladet.no tidligere i måneden.

I tillegg har IOC-president Jaques Rogge flere ganger advart om at utendørsaktiviteter som varer mer enn en time vil bli utsatt hvis luftkvaliteten er dårlig.

En tredjedel av vannet som flyter gjennom byområdene i Beijing er upassende for drikke eller fiske.

FORURENSET: Beijing er kjent som en av verdens mest forurensede byer. Den massive biltrafikken har mye av skylda for det. Foto: AP
FORURENSET: Beijing er kjent som en av verdens mest forurensede byer. Den massive biltrafikken har mye av skylda for det. Foto: AP Vis mer

En studie utført av verdensbanken avslørte at Kina huser 16 av de 20 verste byene i verden, med tanke på luftkvalitet.

• Se alle OL-anleggene her

Rydder Beijing for 1 650 000 biler
GRÅTT: Turister vandrer rundt i tåka på Tiananmen Square i Beijing.