Rydder for Jens

Fru Bjørg nekter Kjell Magne Bondevik å ta med seg mer nips hjem til Kolbotn. Kaoskontrollør Hilde Hummelvoll hjelper gjerne til med ryddingen av statsministerkontoret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtroppende statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) er i full gang med å rydde kontoret. Dokumenter, bilder, gaver og priser ender nå i pappesker og søppelsekker - han får ikke lov til å ta med seg mer hjem til Kolbotn av kona Bjørg.

-  Hun nekter å ha flere gjenstander på peishylla, så hvor jeg skal sette alle tingene fra kontoret gir meg hodepine, sier Bondevik.

Hilde Hummelvoll leder NRK-programmet «Kaoskontroll» - et program som hjelper folk med samledilla til å kaste, rydde og sortere. Hun har stor forståelse for Bjørg Bondeviks strenge beskjed.

-  Jeg har egentlig inntrykk av at statsministeren er en ryddig person, men at han har en svakhet for fotballeffekter. Jeg vet at han i alle fall har tre dekorfotballer på kontoret, og jeg har hørt at Bjørg ikke er så glad dem. Det forstår jeg godt.

Kan ha loppemarked

-  Men jeg har problemer med å kaste ting, innrømmer Bondevik.

Med til sammen seks og et halvt år som statsminister har han opparbeidet seg en stor mengde priser og gaver fra inn- og utland.

-  Her er brevpapiret og sølvpennene jeg fikk da Clinton var på besøk, her er prisen fra Fotballens Venner og denne figuren er «Snill gutt»-utmerkelsen fra pressefotografene - den setter jeg stor pris på, sier Bondevik og viser fram den ene tingen etter den andre:

 SORTERER OG KASTER:  -  Jeg er i rute med ryddingen, forsikrer statsminister Kjell Magne Bondevik. Om ei drøy uke overlater han kontoret til Jens Stoltenberg (Ap). Foto: Bjørn Langsem
SORTERER OG KASTER: - Jeg er i rute med ryddingen, forsikrer statsminister Kjell Magne Bondevik. Om ei drøy uke overlater han kontoret til Jens Stoltenberg (Ap). Foto: Bjørn Langsem Vis mer

-  Bjørg synes jeg har stilt dem ut alt for rotete, sier han.

Også familiebildene må ned i pappesker. I flere år har Bondeviks 100-årige far tittet på ham fra et bilde i hjørnet, nå er det slutt.

-  Vær hard!

Ifølge Hummelvoll er det mange av oss som rydder feil ved å stappe pappeskene helt fulle, og så si til oss selv at «dette skal jeg gå gjennom når jeg får tid».

-  Glem det, du får aldri tid, sier hun, og oppfordrer Bondevik til å være hard med seg selv.

-  Jeg regner med at han har mye papir på kontoret: Ikke narr deg selv til å tenke at «disse dokumentene blir det moro å gå gjennom seinere, sier Hummelvoll.

Overfor Dagbladet forsikrer Bondevik at han er i rute med ryddingen av kontoret. Men han utelukker ikke at han kan ta kontakt med Hummelvold hvis han skulle få problemer eller tidsnød på slutten.

Etter nøkkeloverrekkelsen til Stoltenberg om drøyt ei uke, flytter Bondevik inn hos forlaget Aschehoug for å skrive bok. Hva som skjer etterpå vil han ikke røpe.

-  Jeg har ingen konkrete planer foreløpig, sier han.