- Rydder ikke Terra opp, går det utover sparebankene

Ordførerne i kraftkommunene gir ikke opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Terra Securities har i mange år tjent penger på å være kjeltringer. Sparebankene bør vise et samfunnsansvar og ordne opp i dette, sier Asgeir Almås, ordfører i Hattfjelldal kommune.

Banksjefene i de 78 sparebankene som eier Terra-gruppen vedtok tidligere i dag at de ikke kommer til å dekke kommunenes tap.

- Terra Securities har gitt sparebankene store avkastninger i mange år. Det er arrogant av eierne å framskrive seg alt ansvaret nå, sier Almås til Dagbladet.no.

Ledelsen informert

Terra-gruppens ledelse har tidligere framhevet at de ikke hadde dybdekunnskap til kommunenes investeringer. Bare tull, mener Almås.

- Man sitter ikke som sjef i et selskap der en av sakene handler om en halv milliard kroner og hevder at man ikke kjenner til det.

I august i år fikk kommunen, ifølge ham, for første gang vite om mulig verditap og innbetaling av garantibeløp.

Kommunestyre ba straks om et møte med Terra-gruppens ledelse.

GIR IKKE OPP: Sparebankene som eier Terra-gruppen har sagt klart nei til å dekke kommunenes tap. Ordførerne i de fire kraftkommunene gir likevel ikke opp. Fra v. ordfører i Hemnes Kjell Idar Juvik, ordfører i Narvik Karen Margrethe Kuvaas, advokat Jens I. Kobro, ordfører i Rana Geir Waage og ordfører i Hattfjelldal Asgeir Almås. Foto: KNUT FALCH/SCANPIX
GIR IKKE OPP: Sparebankene som eier Terra-gruppen har sagt klart nei til å dekke kommunenes tap. Ordførerne i de fire kraftkommunene gir likevel ikke opp. Fra v. ordfører i Hemnes Kjell Idar Juvik, ordfører i Narvik Karen Margrethe Kuvaas, advokat Jens I. Kobro, ordfører i Rana Geir Waage og ordfører i Hattfjelldal Asgeir Almås. Foto: KNUT FALCH/SCANPIX Vis mer

- Men vi ble avfeiet med at de meglerne vi møtte representerte direktørene og at det i Terra var åpne linjer både horisontalt og vertikalt, slik at alle var informert.

Vil gå utover sparebankene

På nåværende tidspunkt har ikke Almås oversikt over hvor mye av de opprinnelige 103 millionene kommunen har tapt.

- I utgangspunktet snakket vi om å være skadefrie, men det kommer ikke til å skje. Vi gjør det vi kan for å berge mest mulig. Vi skal jo fortsette å leve og utvikle lokalsamfunnet.

Etter siste ukers avsløringer har kommunestyret fått massiv støtte fra hele landet, ifølge Almås.

- Vi får blomster og støtteerklæringer. Beskjeden er klar - rydder ikke Terra-gruppen opp, vil det gå utover sparebankene.

Fortsetter å kjempe

Ordfører i Hemnes, Kjell-Idar Juvik, er skuffet, men ikke overrasket over at sparebankens avgjørelse.

- Rydder ikke Terra opp, går det utover sparebankene

- De har valgt den enkleste løsningen. Juridisk har de kanskje sitt på det tørre, men moralsk sett er en annen ting. Men overrasket er jeg ikke. Det hadde vært mer overraksende om de allerede i dag gikk ut og sa at de ville hjelpe oss, sier han til Dagbladet.no.

Det er usikkert hvor mye kommunen kan tape, men et foreløpig anslag ligger på mellom 50- 60 millioner kroner.

Ordføreren har ikke gitt opp håpet om at de skal få dekket i det minste deler av millionsluket.

- Foreløpig tar vi ikke høyde for noe tap i våre budsjetter. Vi håper og tror at vi skal få til en løsning.

Er det ikke på tide å innse at dere ikke får disse pengene tilbake?

- Nei, det synes jeg ikke. Terra gikk også ut og sa at de ikke kom til å dekke tapet vårt først, men så gikk de tilbake på det. Kredittilsynet har også kommet med kraftig kritikk av Citybank, så det er naturlig å se også på dem, sier ordføreren.

Har ikke tid

Juvik har fortsatt tro på at sparebankene vil dekke noe til tross for den klare uttalelsen i dag.

- Vi forventer fortsatt at eierne vil rydde opp i dette her. De bør ikke sitte og se på at et underselskap har rundlurt norske kommuner. Vi tar gjerne et møte med dem for å se hva vi kan få til, sier han.

Har dere snakket med dem om det?

- Nei, det har vi ikke. Slik jeg skjønte det så sa de på pressekonferansen i dag at de ikke hadde tid til å møte kommunene, sier han.

Rettslige skritt

Narviks ordfører, Karen M. Kuvaa, er heller ikke klar for å gi seg.

- Jeg registrerer det de sier, men nå får vi se hva som skjer videre. La oss si det sånn at dette er ikke endelig avgjort, sier Kuvaas til Dagbladet.no.

- Vurderer dere rettslige skritt mot Terra Gruppen?

- Det er noe vi vurderer fortløpende, sier Kuvaas.

Moralsk ansvar

Narvik kommune har gått inn med 52 millioner i amerikanske kommunelån gjennom amerikanske Citibank. Ordføreren er usikker på hvor store tap Narvik ligger an til å få.

- Vi jobber med å få fullstendig oversikt over dette. Jeg har ikke lyst til å gi noe anslag, siden det er såpass mye usikkerhet inne i bildet, sier Kuvaas.

- I går var ordførerne fullstendig klare på at de mente sparebankene måtte ta ansvar for den situasjonen kommunene har havnet i. Hva tenker du nå som sparebankene har sagt nei?

- Jeg mener fortsatt at de i høyeste grad at de har et moralsk ansvar. De har tatt ut overskudd av selskapet i stor stil, og det er takket være Terras gode navn og rykte at de har kunne selge det finansielle produktet så lett, sier Kuvaas.

Hva konsekvensene blir for Narvik framover er usikkert. Men én ting er sikkert, lover ordføreren:

- Jul blir det uansett, sier Kuvaas.