Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rydder opp i eget skatterot

KRISTIANSAND/OSLO (Dagbladet): Arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman ringte mandag til likningssjefen i Bergen og innrømmet at han ikke har oppgitt skattepliktige bonusreiser på de siste års selvangivelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

30000- 40000 kr

Hvor mange kroner skatteunndragelsen utgjør, avhenger av antall reiser og hvor han har reist. Til å beregne skattefordelen bruker likningskontorene prisen på rabattbilletter. I øyeblikket koster for eksempel en tur-retur-reise mellom Bergen og Oslo om lag 2000 kroner. Hvis halvparten av Normans bonusturer viser seg å være skattepliktige, har han unndratt å beskatte mellom 30000 og 40000 kroner de siste åra.

Norman sa til Dagbladet i forrige uke at «...jeg har reist litt rundt og holdt foredrag i privat regi. Og det jeg har opptjent i privat regi har jeg brukt privat». Han kunne ikke «huske i farta» om noe av det var oppgitt i selvangivelsen. Uttalelsen fikk likningskontoret i Bergen til å overveie om man skulle be om en redegjørelse fra Norman.

Det slipper de nå. For i helga, like etter intervjuet med Dagbladet, sjekket han saken selv. Og tidlig mandag morgen ringte han likningssjefen.

Problematisk

- Dette er ikke noen behagelig sak. Det er problematisk, først og fremst fordi det ikke er noe gøy i full offentlighet å oppdage at man har gjort noe som man ikke skulle ha gjort.

- Hvor stor synd er det?

- Jeg synes at enhver post som ikke er oppgitt er kritikkverdig, på samme måte som noen av oss kommer i skade for å kjøre i en for høy hastighet på veien. Det er ikke opp til meg å vurdere hvor kritikkverdig det er.

FLYR TIL FUTEN: - Det er ikke noe gøy i full offentlighet å oppdage at man har gjort noe som man ikke skulle ha gjort, sier arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman.Foto: ALEKSANDER NORDAHL
FLYR TIL FUTEN: - Det er ikke noe gøy i full offentlighet å oppdage at man har gjort noe som man ikke skulle ha gjort, sier arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman.Foto: ALEKSANDER NORDAHL Vis mer

- Er du engstelig for at skatterotet kan få politiske konsekvenser?

- Nei, jeg oppfatter ikke dette som et politisk, men et personlig problem. Jeg har ingen ambisjon om å sitte så lenge som mulig. Derfor skal jeg ikke klamre meg til taburetten. Den dagen jeg opplever at situasjonen er vanskelig eller ubehagelig, er det å være professor fryktelig morsomt, sier Norman, som med et flir gir uttrykk for at en avgang på mange måter ville vært en lettelse.

Siden risikoen for å bli tatt av futen for manglende bonusinformasjon er lik null, er det trolig flere hundre tusen andre nordmenn som har gjort det samme som statsråden. - Det spiller ingen rolle hva andre har gjort. Jeg skal ha orden i mine sysaker.

- Burde ikke du som statsråd oppfordre også andre til å rydde opp?

- Skattereglene er klare på samme måte som fartsgrensene. Dem oppfordrer jeg alle til å holde. Men dette er opp til den enkelte, sier Norman.

I full fart

Statsråden forklarer tabben på denne måten:

- Siden jeg er forfatter, får jeg en royaltyoversikt fra forlaget hvert år. Den kommer like før fristen for selvangivelsen. Da fyller jeg ut den i full fart, men er nøye med å få med alle bilag. Siden jeg holder mange foredrag, blir det mange poster, og jeg trekker et lettelsens sukk når jeg er ferdig. Jeg leser veiledningen så godt jeg kan, og bonusreisene har jeg prøvd å huske for jeg har vært klar over reglene. Jeg kan ikke påberope meg uvitenhet eller noe annet.

- En forglemmelse altså?

- Ja, slums, vil jeg si.

Fordeler

- Det som er dumt med denne skattesaken, er at den vrir fokus bort fra selve problemet, nemlig at bonusprogrammene gir et dyrere og dårligere tilbud til passasjerene. Jeg går inn for å avskaffe en ordning som jeg har nytt godt av, ja, til og med mer enn jeg burde. Det kan ikke være noe problem, sier han.

- Neste år husker du bonusreisene på selvangivelsen?

- Ja, ja, helt sikkert.

FLYR TIL FUTEN: - Det er ikke noe gøy i full offentlighet å oppdage at man har gjort noe som man ikke skulle ha gjort, sier arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman.Foto: ALEKSANDER NORDAHL
Hele Norges coronakart